Éhségsztrájkba kezdtek a menekültek a békéscsabai táborban

migráció
2017 március 14., 07:56
comments 252

A Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ 102 lakójából 94-en nem ettek hétfő délelőtt óta. A fogva tartásuk miatt tiltakoznak, azt szeretnék, hogy engedjék szabadon őket. Kifogásolták azt is, hogy ujjlenyomatot vettek tőlük, pedig ők nem szeretnének Magyarországon maradni.

Az éhségsztrájkolók többsége ellen eljárás folyik a dublini egyezmény rendelkezéseinek megsértése miatt, azaz azért, mert jogszerűtlenül elhagyták azt az EU-tagállamot, ahol korábban menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Ez esetükben valószínűleg Görögország. Az ujjlenyomatvételnek is az a lényege, hogy a hatóság le tudja nyomozni, hogy adtak-e már be menedékkérelmet más EU-tagállamban.

A magyar hatóságoknak jogukban áll ezt megtenni, de jogukban állt volna eddig is. A migránsokat általában az idegesíti, hogy mivel ők viszonylag kevés cikket olvasnak az EU-s bürokrácia és a magyar állam aktuális vitáiról, nem tudják, mi miért történik velük. A migránsok között többnyire elbeszélés alapján terjednek a hírek, és sokan nem értik, őket most miért zárják be Magyarországon, ha az 1 vagy 2 éve ugyancsak Magyarországon keresztülhaladó ismerőseiket nem zárták be, és nem indítottak ellenük eljárást, és most sem csinálnak másképp semmit, mint akkor. (via beol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.