Éhségsztrájkba kezdtek a menekültek a békéscsabai táborban

2017 március 14., kedd 7:56
252

A Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ 102 lakójából 94-en nem ettek hétfő délelőtt óta. A fogva tartásuk miatt tiltakoznak, azt szeretnék, hogy engedjék szabadon őket. Kifogásolták azt is, hogy ujjlenyomatot vettek tőlük, pedig ők nem szeretnének Magyarországon maradni.

Az éhségsztrájkolók többsége ellen eljárás folyik a dublini egyezmény rendelkezéseinek megsértése miatt, azaz azért, mert jogszerűtlenül elhagyták azt az EU-tagállamot, ahol korábban menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Ez esetükben valószínűleg Görögország. Az ujjlenyomatvételnek is az a lényege, hogy a hatóság le tudja nyomozni, hogy adtak-e már be menedékkérelmet más EU-tagállamban.

A magyar hatóságoknak jogukban áll ezt megtenni, de jogukban állt volna eddig is. A migránsokat általában az idegesíti, hogy mivel ők viszonylag kevés cikket olvasnak az EU-s bürokrácia és a magyar állam aktuális vitáiról, nem tudják, mi miért történik velük. A migránsok között többnyire elbeszélés alapján terjednek a hírek, és sokan nem értik, őket most miért zárják be Magyarországon, ha az 1 vagy 2 éve ugyancsak Magyarországon keresztülhaladó ismerőseiket nem zárták be, és nem indítottak ellenük eljárást, és most sem csinálnak másképp semmit, mint akkor. (via beol.hu)