Az EU vezetői szerint Erdogan elvágta magát a nácizással

külföld
2017 március 15., 10:36
comments 132

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán közös nyilatkozatban ítélték el a török vezetést, amiért a náci Németországhoz hasonlította az uniós tagállamait. Szerintük ezzel Törökország még távolabb került attól, hogy az EU tagja legyen.

A helyzet azután mérgesedett el, hogy a holland hatóságok a múlt héten nem engedték, hogy Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter gépe leszálljon Rotterdamban, ahol a török alkotmánymódosítás mellett akart kampányolni. Erre Recep Tayyip Erdoğan török elnök azzal reagált, hogy a nácizmus még ma is elterjedt Nyugaton.

Az Európai Parlament erről szóló vitájában Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy Erdogan beszólása felháborította és sosem fogja elfogadni ezt a hasonlatot. Hozzátette, hogy ez távol tarthatja Törökországot, hogy megszerezzék az EU-tagságot. Donald Tusk arról beszélt, hogy aki szerint a rotterdami hatóságok nácik lennének, az teljesen elszakadt a valóságtól.

Törökországban áprilisban tartanak népszavazást arról az alkotmánymódosításról, ami minden eddiginél nagyobb hatalmat adna Erdogan elnök kezébe. A török vezetés ezért akart kampányolni azokban a nyugati országokban, ahol nagy számban élnek török választópolgárok. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.