Kommunisták rongálták meg a madridi 56-os emlékművet, mert szerintük 56-ban nem is forradalom volt, az csak a „győztesek narratívája”

külföld
2017 március 15., 21:38
comments 131

Megrongálták az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek köztéri emlékművét a spanyol fővárosban – közölte Győri Enikő madridi magyar nagykövet az MTI-vel. Mélységes megdöbbenését fejezte ki, hogy a március 15-i magyar nemzeti ünnepre virradóra, „politikai indíttatásból meggyalázták” a szobrot, amit 5 hónapja, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából avattak fel Manuela Carmena madridi polgármesterrel közösen. A nagykövetség feljelentést tesz az emlékmű megrongálása miatt, és igyekszik mielőtt eltüntetni annak nyomait. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is elítélte a szobor megrongálását. 

A nagykövet azt írta: „A szabadságért folytatott forradalom ügyének tisztasága Magyarországon konszenzust élvez, és Madrid város önkormányzata is hasonló szellemben fogadott el egyhangúlag, egy évvel ezelőtt határozatot az emlékmű felállításáról.” A nagykövetség határozottan elítéli a „történelmi tények meghamisításából fakadó, politikai köntösbe bújtatott vandalizmust”, ráadásul az elkövetők az interneten propagálják „a forradalom elesett hőseinek emlékét gyalázó cselekedetüket” – közölte Győri Enikő.

A Yesca Libre Castilla nevű szélsőbaloldali szervezet az interneten is közzétette, hogy tagjai rongálták meg az emlékművet, és képeket tettek közzé arról, hogy az emléktáblát és a szobrot több helyen vörös festékkel kenték össze. A talapzatra azt írták: „Elég a főváros hazugságaiból!”

link Forrás

A csoport szerint tévesen nevezik forradalomnak az 1956-os magyarországi eseményeket, ez a „győztesek narratívája”, ami szerint a szocializmus büntetés, a demokrácia megváltás volt Kelet-Európa számára. „Nem akarunk neoliberális propagandát az utcáinkon!” – közölte a szervezet, ami bírálja Madrid baloldali vezetését is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.