Az amerikai sajtóban arról írnak, hogy a Trump-tanácsadó Gorka Sebestyén a Horthy alapította Vitézi Rend tagja

külföld
2017 március 16., 18:16
comments 187

Mi is beszámoltunk arról, hogy Donald Trump csapatának lett egy magyar tagja is: nemzetbiztonsági tanácsadó lett a Fehér Házban Gorka Sebestyénből, aki korábban volt Orbán Viktor tanácsadója és Piliscsaba polgármesterjelöltje is. Gorka magyar kapcsolatairól itt írtunk részletesebben

Csütörtökön az amerikai Forward írt arról, hogy Gorka a vitézi rend tagja. A vitézi rendet 1920-ban alapította Horthy Miklós, és bár a cím használatát 1947-ben törvényileg tiltották be, egy 2011-es alkotmánybírósági ítélet újra lehetővé tette Magyarországon. 

link Forrás

Az amerikai külügyminisztériumot viszont ez nem hatotta meg, hivatalos nyilvántartásuk szerint a vitézi rend a németországi náci kormány irányítása alatt álló szervezetnek számít. A lap cikke szerint viszont Gorka, aki az Egyesült Királyságban született, majd Magyarországon élt, és csak 2012-ben lett amerikai állampolgár, nem közölte tagságáról szóló információt, amikor belépett az Egyesült Államok területére, pedig ennek következményei lehettek volna a bevándorlási státuszára nézve. 

A Forward cikke szerint ugyanis a külügyminisztérium listája alapján a vitézi rend tagjai a vonatkozó törvények szerint nem engedhetőek be az országba.  

A Buzzfeed News megkereste Gorka Sebestyént is, aki a kérdésükre annyit mondott, hogy megkeresésüket küldjék el a Fehér Ház sajtóosztályának. A lap viszont elérte Soltész Gyulát, aki a Történelmi Vitézi Rend vezetője, és ő megerősítette, hogy Gorka tagja a csoportnak. A Történelmi Vitézi Rend az eredeti vitézi rend újraalakított verziója a cikk szerint, ráadásul nem is egyedül, jelenleg ugyanis két magyar szervezet is azt állítja magáról, hogy ők az igazi vitézi rend örökösei és folytatói. 

(Alex Wong/Getty Images/AFP)
photo_camera (Alex Wong/Getty Images/AFP)

Egy csütörtökön a Tablet Magazine-ben megjelent interjúban Gorka viszont azt állította, hogy soha nem volt a Vitézi Rend tagja, és soha nem fogadott hűségesküt a Vitézi Rendnek. 

Ugyanakkor amerikai politikusok nincsenek meggyőzve, Jerrold Nadler New York-i képviselő például arról beszélt a Buzzfeednek, hogy mélyen felkavaróak ezek az információk, többek között azért is, mert kiderül, milyen emberek adhatnak tanácsot az elnöknek. És sokkoló az is, hogy ezek ellenére sem rúgta még ki Trump Gorkát. 

A lapnak nyilatkozott amerikai zsidó és muszlim ügyeket képviselő szervezet képviselője is, és mind egyetértettek abban, hogy ha kiderül, hogy igazak ezek az állítások, Gorkát haladéktalanul ki kell rakni a Fehér Házból. (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.