Milliókat fenyeget az éhhalál Jemenben

külföld
2017 március 16., 12:14
comments 127
Ez az alultápláltsága miatt már konkrétan életveszélyes állapotba került kisfiú még eljutott az ENSZ egyik terápiás táplálóközpontjába, ahol az ENSZ humanitárius segélyezésér felelős vezetője is meglátogatta 2017. március 2-án. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
photo_camera Ez az alultápláltsága miatt már konkrétan életveszélyes állapotba került kisfiú még eljutott az ENSZ egyik terápiás táplálóközpontjába, ahol az ENSZ humanitárius segélyezésér felelős vezetője is meglátogatta 2017. március 2-án. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

6,8 millió jemenit azonnali éhezés fenyeget, írja az egyik legvészjóslóbb jelentésben az ENSz, amit valaha olvastam. És ők csak azok, akik az ENSz Integrált Élelmezésbiztonsági Fázisklasszifikációnak (IPC) nevezett veszélyskála besorolása alapján

egy lépésre vannak a konkrét éhhaláltól.

A jelentés szerint további 10,2 millió jemeni van válságban, vagyis gyakorlatilag már ők is éheznek, csak az életük nincs veszélyben. Közvetlen veszélyben. Még.

Ez összesen 17 millió ember, Jemen teljes, 28 milliós népességének több mint 60 százaléka. Magyarán ez olyan, mintha kicsit több mint hatmillió magyar éhezne,

közülük 2,4 milliót, a Dél-Alföld és a Közép-Dunántúl teljes (népességét) már az éhhalál fenyegetné.

A jelentés szerint az éhínség Jemen két legnépesebb kormányzóságában, a népesség negyedének otthont adó Taiz és Hodeidah kormányzóságokban a legfenyegetőbb. Ebben a két tartományban zajlik legintenzívebben a háború.

"Egészen rendkívüli az érintettek száma" - nyilatkozta a Guardiannak a Save the Children nemzetközi segélyszervezet Jemenért felelős szóvivője, Mark Kaye. "Még mindig úgy beszélünk Jemenről, mintha csak fenyegetne az éhínség. Pedig a valóságban a számok azt mutatják, hogy lassan nincs visszaút. Ha nem cselekszünk azonnal, úgy fogunk visszatekinteni a mára azután, hogy több millió gyermek halt már meg, hogy ekkor már tudtuk, mi fog történni. Ez pedig a mi és a nemzetközi közösség szégyene lesz" - mondta.

A helyzetet persze nem egyszerű megoldani, mert abban nagyon nagy szerepet játszik az országban évek óta dúló, mostanra nemzetközi konfliktussá, jelző nélküli háborúvá szélesedő polgárháború. "Azért történik mindez, mert nem tudjuk eljuttatni az országba az élelmiszereket és segélyszállítmányokat. Jemen már a válság előtt is behozatalra szorult élelmiszerből, gyógyszerből és üzemanyagból" - mondta Kaye, aki szerint a helyzetet bonyolítja, hogy a konfliktus egyik szereplője nem engedi be a segélyszállítmányokat, egy másik pedig rendszeresen elfogja a segélymunkásokat, és még azoknak a szállítmányoknak a célba juttatását is megakadályozza, amelyek egyáltalán elérik az országot.

Vagyis nem pusztán anyagi segítségre van szükség. "Nyilvánvalóan kell a pénz, hogy elvégezhessük a munkánkat, de igazán a politikai rendezésre volna szükség" - mondta Kaye. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.