Menekültügy: Magyarország visszatámad, megfellebbezi az emberi jogi bíróság elmarasztaló döntését

Tbg
migráció
2017 március 18., 09:40
comments 324

Magyarország megfellebbezi az Emberi Jogok Európai Bíróságának közelmúltban hozott, nem jogerős döntését, amely szerint 2015-ben a déli határszakasz tranzitzónájában jogszerűtlenül tartottak fogva, majd utasítottak ki két bangladesi menedékkérőt, mondta Bakondi György szombaton.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarország nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el, továbbá határvédelmi rendszerével nem csak a magyar, de valamennyi európai polgár biztonságát szolgálja.

Bakondi szerint Magyarország ebben az esetben is teljes mértékben törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket, a Szerbiába történő kiutasításról pedig úgy született döntés, hogy a hatóságok meggyőződtek arról, biztonságos harmadik országról van szó.

A két bangladesi panaszost az a Magyar Helsinki Bizottság képviselte, amely "minden megnyilvánulásában a migránsokat támogató szervezetként szerepel", és minden fórumon részt vesz a magyar migrációs politika elleni támadásokban, mondta a főtanácsadó.

Bakondi György ilyen támadásnak minősítette, hogy a "kommunisták és a zöldek" idén március 13-án európai bizottsági kezdeményezést tettek a magyar jogi határzár vizsgálatára, továbbá a görög és a bolgár uniós biztosok a magyar uniós támogatások megvonásával fenyegették Magyarországot, amennyiben nem változtat migrációs politikáján.

Bakondi közölte, a déli határszakaszon az idén 7204-en próbálták meg tiltott módon átlépni a határt, közülük 4472 embert feltartóztattak, 2740-et pedig visszafordítottak.

Szólt arról, hogy a magyar hatóságokhoz az idén eddig 1134 menekültügyi kérelmet nyújtottak be a múlt évi mintegy 30 ezer után. A hatóságok 2017-ben 54 kérelmezőnek adták meg a nemzetközi védelmet, míg 13 ember menekült-, 36 oltalmazotti, 5 pedig befogadott státuszt kapott.

Magyarország idén januárban szigorított amúgy is meglehetősen szigorú menekültpolitikáján: a nemzetközi egyezmények ellenére újra bevezette az idegenrendészeti őrizet intézményét, illetve a napi 15 helyett már csak tíz menekültet engednek be a tranzitzónába, hogy kérelmét elbírálják.

Az elmúlt harminc napban ennyi volt az elfogott határsértők száma:

photo_camera Forrás: Police.hu

Címlapkép: A hivatalos látogatáson Bulgáriában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök (háttal), Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója (b), 2016. szeptember 14-én. (Fotó: Szecsõdi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.