30 milliárd dollár kárpótlást követel Namíbia kormánya a németektől

külföld
2017 március 19., 07:45
comments 138

8600 milliárd forintnak megfelelő összeget, azaz 30 milliárd dollárt követel Namíbia kormánya Németországtól a 20. század elején elszenvedett szörnyűségek kárpótlásaként. Ez Namíbia éves GDP-jének háromszorosa.

Az afrikai ország már januárban jelezte, hogy egy amerikai bírósághoz fordul a kárpótlás megítéléséért, ám a követelt összeget csak most hozták nyilvánosságra. 

New Yorkban a herero törzs képviselői ügyvédeikkel bejelentik a kárpótlási igényüket. Fotó: AFP / Dom Emmert
photo_camera New Yorkban a herero törzs képviselői ügyvédeikkel bejelentik a kárpótlási igényüket. Fotó: AFP / Dom Emmert

1904 és 1907 között a gyarmatosító német csapatok majdnem teljesen kiirtották a herero és nama törzseket. A namíbiai kormány kárpótlást követel a földek elrablásáért, szexuális erőszakért és kényszermunkáért is.

Németország már korábban jelezte, hogy nem fizet, de bocsánatot kértek a bűnökért és segélyeket is ígértek. Másfél éve a görög kormány vetette fel, hogy kárpóltást kér a második világháborúban elszenvedett veszteségekért Németországtól. (quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.