Ausztria megvonná a segélyt a vendégmunkásoktól

külföld
2017 március 19., 12:41
comments 274

Elsősorban a keleti EU-s tagállamokból, így a Magyarországról is érkező vendégmunkások visszatartását akarja elérni az osztrák kormány, és ennek érdekében szigorítani akarják a szociális juttatásokhoz való hozzáférést.

Erről Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter beszélt az Österreich című lapnak. A néppárti politikus szerint jó lenne, ha a nem osztrák állampolgárok csak öt év tartózkodás után lennének jogosultak segélyekre, például a munkanélkülieknek járó támogatásokra. Kurz azt is javasolja, hogy a gyerekek után csak akkor kaphassanak támogatást a szülők, ha a gyerekeik tényleg Ausztriában élnek, egyébként pedig a származási ország támogatási összegéhez kellene igazítani a járandóságot.

Kurz azt várná az intézkedéstől, hogy ha egy EU-ból érkező vendégmunkás elveszti az állását, akkor menjen haza.

Sebastian Kurz. Fotó: /ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN
photo_camera Sebastian Kurz. Fotó: /ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN

A politikus utalt rá, hogy ebből még vita lehet az Európai Bizottsággal. Korábban David Cameron volt brit miniszterelnök hasonló kedvezményt alkudott ki Nagy-Britanniának, amikor még azt hitte, hogy ezzel bent tarthatja országát az EU-ban.

Az osztrák kormány szerint 170 ezren dolgozhatnak Ausztriában olyanok, akik valamelyik másik EU-s tagállam állampolgárai. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.