Támadás előtt bocsánatot kért az apjától a párizsi reptéren megölt terrorista

"Bocsáss meg, apa. Elszúrtam, nekimentem egy rendőrnek" - e szavakkal hívta fel az apját szombaton Ziyed Ben Belgacem, akit nem sokkal később katonák lőttek agyon a párizsi Orly repülőtéren.

Egyre több részlet derül ki a 39 éves férfiról, aki valószínűleg terrortámadásra készült a repülőtéren.

Rendőrök az Orly reptéren. Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

Sikerült rekonstruálni a támadás előtti utolsó óráit:

  • Reggel 6:50-kor a rendőrök megállították igazoltatni, mire ő légpisztollyal rájuk lőtt, és az egyik rendőrt könnyebben megsebesítette az arcán. Sikerült elmenekülnie a helyszínről.
  • Nem sokkal később fegyvert fogott egy nőre Párizsban, és elvette az autóját.
  • A lopott autóval a repülőtérre hajtott, ahol 8:30-kor fegyvert szegezett egy biztonsági őrként dolgozó nő fejéhez, és a fegyverét követelte. Azt mondta neki, hogy "Azért vagyok itt, hogy meghaljak Allahért. Mindenképpen emberek fognak meghalni."
  • Ekkor a repülőteret őrző katonák agyonlőtték.

A telefonhívás valamikor a reggeli igazoltatás és a reptéri támadás között történt. Az apa azt mondta, hogy a fia szerinte nem volt terrorista, és sohasem járt imádkozni, de sokat ivott és kábítószerezett. A francia hatóságok ugyanakkor terrortámadásnak minősítették a reptéri kísérletet.

A férfi lakásán egy kevés kokainon kívül más gyanús dolgot nem találtak. Ziyed Ben Belgacem korábban már ült börtönben fegyveres rablásért. A börtönben radikális iszlamisták befolyása alá került a rendőrség szerint. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;