Azt hiszed, ez valami utcai zavargás, pedig csak egy professzor tartana előadást egy kanadai egyetemen

2017 március 20., hétfő 11:09
291

Jordan Peterson kanadai pszichológiaprofesszor az elmúlt hónapokban került egészen váratlanul a PC-háború frontvonalába. Azzal lett híres, hogy erősen tiltakozni kezdett a választott személyes névmások használata ellen, pláne, hogy Kanadában már törvény is született arról, hogy tiszteletben kell tartani azt, hogy ki milyen személyes névmással hivatkozik önmagára. Erről részletesen itt írtunk.

Mindez pedig pontosan a szólásszabadság és az identitás kérdései körül vívott, a végtelenségig kiélezett kultúrharc közepébe robbant. Peterson ősszel megszületett 15 perc hírneve így azóta is tart, és előadásait egyrészt egyre növekvő tiltakozás, másrészt egyre növekvő támogatás kíséri.

Legutóbbi előadása a McMaster Universityn, aminek témája a politikai korrektség volt, már konkrétan így nézett ki:

Nagyjából fél órán keresztül úgy zajlott a beszéde, hogy abból a skandálás-kolompolás-dudálás, “Transzfób szar!” kiabálás miatt szinte semmit sem lehetett érteni. Peterson végül azt javasolta, menjenek ki az egyetem elé, és ott folytassák az előadást. Egy részletesebb videó az egész eseményről:

További csavar, hogy beszédének konkrét tartalma nem tűnt elsődleges szempontnak se a tiltakozók, se a támogatók nagy része számára. A National Post című kanadai lap beszélt például olyan transznemű tüntetővel, aki elmondta, tiltakozni érkezett, még táblája is volt, de amikor meghallgatta Petersont, arra jutott, hogy semmi szélsőségeset nem mondott, nagyjából egyet is értett vele. 

Az őt támogatók egy része ugyanakkor piros Make America Great Again sapkában fotózkodott vele, mert a PC-világ ellenségét látják benne - miközben a szövege sokkal inkább volt mérsékelt centrista, mint jobboldali. A kétoldali felháborodáskultúra korában persze az ilyen részletek nem igazán szoktak számítani. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt