Azt hiszed, ez valami utcai zavargás, pedig csak egy professzor tartana előadást egy kanadai egyetemen

külföld
2017 március 20., 11:09
comments 290

Jordan Peterson kanadai pszichológiaprofesszor az elmúlt hónapokban került egészen váratlanul a PC-háború frontvonalába. Azzal lett híres, hogy erősen tiltakozni kezdett a választott személyes névmások használata ellen, pláne, hogy Kanadában már törvény is született arról, hogy tiszteletben kell tartani azt, hogy ki milyen személyes névmással hivatkozik önmagára. Erről részletesen itt írtunk.

Mindez pedig pontosan a szólásszabadság és az identitás kérdései körül vívott, a végtelenségig kiélezett kultúrharc közepébe robbant. Peterson ősszel megszületett 15 perc hírneve így azóta is tart, és előadásait egyrészt egyre növekvő tiltakozás, másrészt egyre növekvő támogatás kíséri.

Legutóbbi előadása a McMaster Universityn, aminek témája a politikai korrektség volt, már konkrétan így nézett ki:

link Forrás

Nagyjából fél órán keresztül úgy zajlott a beszéde, hogy abból a skandálás-kolompolás-dudálás, “Transzfób szar!” kiabálás miatt szinte semmit sem lehetett érteni. Peterson végül azt javasolta, menjenek ki az egyetem elé, és ott folytassák az előadást. Egy részletesebb videó az egész eseményről:

link Forrás

További csavar, hogy beszédének konkrét tartalma nem tűnt elsődleges szempontnak se a tiltakozók, se a támogatók nagy része számára. A National Post című kanadai lap beszélt például olyan transznemű tüntetővel, aki elmondta, tiltakozni érkezett, még táblája is volt, de amikor meghallgatta Petersont, arra jutott, hogy semmi szélsőségeset nem mondott, nagyjából egyet is értett vele. 

Az őt támogatók egy része ugyanakkor piros Make America Great Again sapkában fotózkodott vele, mert a PC-világ ellenségét látják benne - miközben a szövege sokkal inkább volt mérsékelt centrista, mint jobboldali. A kétoldali felháborodáskultúra korában persze az ilyen részletek nem igazán szoktak számítani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.