Másodfokon kilenc évet kapott a lúggal csonkító orvos, most a köztévén hajtogathatta, hogy ártatlan

Média
2017 március 20., 19:32

„Járok az utcán, de nagy lelki erő kell hozzá, úgy érzem, hogy közellenséggé váltam.”

Ezt mondta a Duna tévé Kékfény című bűnügyi műsorában Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója, akit március 10-én ítéletek másodfokon kilenc év börtönre, miután megtámadta és lúggal megcsonkította volt barátnője nemi szervét.

Megvan a belső meggyőződésem, a belső igazam

- mondta az orvos.

A tévéadásban olyasmiket mondtak, hogy a bűncselekmény előtt néhány hónappal

„a nő egyik pillanatról a másikara megszakította a szeretősdit."

Amikor a férfi letartóztatásáról beszéltek, azt hangsúlyozták, hogy nagycsaládos, öt gyereke van. Korábban valamiért azt is kiemelték, hogy magát hívőnek mondó emberről van szó.

Az orvos arról beszélhetett a köztelevízióban, hogy a rendőrség nem is vizsgálta meg az áldozat "szeretőit", rá akarták húzni a dolgot. Bene azt mondta, hogy az ő fideszes rokonsága inkább hátrány volt neki, emiatt lett az övéből "politikai" ügy.

link Forrás

A műsorban gyakorlatilag a védelem érvein mentek végig, arról beszéltek, hogy idős a szemtanú, aki felismerte Benét a lépcsőházban, hogy nem kerültek elő az áldozat lakásából elvitt telefonok.

Kiemelték, hogy Bene milyen higgadt volt a vele készített interjú alatt, hogy kész válaszai voltak.

Az orvos hosszan magyarázhatta, hogy nem fog elszökni, ha esetleg továbbra sem tartóztatják le.

A március 10-én született másodfokú ítélet szerint Bene, aki most önként állt a köztévé kamerái elé, nem tudta megemészteni, hogy barátnője, Erika 2012 végén szakított vele. 2013. márciusában maszkban várta, hogy a nő elinduljon otthonról, amikor kinyitotta a bejárati ajtót, visszalökte a lakásba, és kábító injekciót adott neki. Ezután maró lúggal öntötte le a nő nem szervét, összeszedte a telefonokat, kulcsokat és laptopokat, majd rázárta áldozatára az ajtót.

Az erősen maró hatású anyag maradandó sérüléseket okozott, az orvosok szerint Erika már sosem élhet normális nemi életet, nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

Bene Krisztiánt először 2016 májusában négy évre ítélte a bíróság, ezt súlyosították másodfokon kilenc év börtönre.

A támadás brutalitásán túl az eset azért is nagy nyilvánosságot kapott, mert Bene egy ismert fideszes politikus unokaöccse, és hiába fogták el közvetlenül a támadás után, az ügyészség néhány hónappal később megszüntette vele szemben a nyomozást. Az csak az áldozata panasza után indult újra.

Bene egyébként a másodfokú, kilenc éves ítélet után is szabadon távozhatott, de az ügyészség fellebbezett előzetes letartóztatásáért, az ilyen súlyos börtönbüntetésre ítélt embereket nem szokták szabadlábon hagyni, nagy ugye a kísértés, hogy meglépjenek a börtön elől. Az előzetesről a napokban döntenek, és nem kizárt, hogy a köztévés szerepléssel Bene éppen azt próbálta mutatni, hogy ő még küzd a felmentő ítéletért, bízik az esélyeiben, és ezért nem fog lelépni, így pedig nem is kell őt őrizetbe venni az ősszel kezdődő harmadfokú eljárásig.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője egyébként napközben közleményben akart tiltakozni az adás ellen, és azt követelte, hogy a köztévé vegye le a műsoráról a riportot, de az MTI nem volt hajlandó kiadni a politikus által írt szöveget. Azt válaszolták neki, hogy

jogunk van az érdekeinket sértő közlemény kiadását megtagadni.

UPDATE 2120

Az adás után nem sokkal az Origo is interjút közölt az elítélt orvossal. Ebben Bene többek között azt mondhatja el, hogy:

„Az emberek nagyon szeretnek bízni a hatóságokban, szeretik úgy gondolni, hogy az életüket megoldják ezek a szervezetek. A rendőrség minden bűnöst elkap, és csak a bűnösöket kapja el. Utólag is látszik, hogy nemhogy akkor nem volt semmi bizonyíték ellenem, de később sem. Akkor meg aztán végképp nem.”

Azt is kifejti, hogy hiába orvos ő egy kórházban egyáltalán nem jut könnyebben hozzá a támadáshoz használt műtéti altató szerekhez, mint bárki az interneten.

Attól, hogy valaki kórházban dolgozik, nem tudja ezeket könnyebben megszerezni, mint ha az interneten vagy fekete piacon bármi módon megrendeli. Bene azt is hosszan magyarázhatja, hogy együtt érez az áldozattal, és arról is beszélhet, hogy Erikának emlékeznie kéne rá, ha valóban ő tette volna a dolgot.

„Természetesen biztos meg volt ijedve, de itt nem olyan sokkról van szó, hogy valaki semmire nem emlékszik. Az összes tanúvallomásából kiderül, hogy nagyon részletesen és aprólékosan leírta, hogy nézett ki a támadó, hogyan mozgott, pontosan mit csinált, mikor, hova ment, mit vett föl, tehát meg tudta figyelni."

Az Origo annyit fűzött az orvossal készített interjúhoz, hogy

„Az Origo szerkesztőségének nincs kétsége, hogy a bírósági ítélet megalapozott, úgy gondoltuk azonban, hogy az interjú lehetőséget ad arra, hogy a közvélemény megismerhesse Bene Krisztián gondolkodását. ”

UPDATE 2207

Az adás után levelet küldött a 444-nek Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke, azt írta, hogy

„a Közmédia, így a hirado.hu sem fogta pártját Benének ebben a szörnyű bűncselekményben”

és hogy szerinte nem mentegették az orvost.