A pekingi közvécékben csak arcfelismerés után jár a vécépapír

külföld
2017 március 21., 07:28
comments 68

Peking közvécéiben okoz problémát, hogy sokan, a gyanú szerint elsősorban idősebb helyiek hazacsenik a vécépapírt. Úgyhogy most technológiai megoldással oldanák meg a helyzetet: a jövőben csak annak jár papír, aki egy arcfelismerős szkenner elé állva hagyja magát azonosítani. 

Az új szabály szerint 60 centinyi vécépapír jár majd azoknak, akik belenéznek a kamerába sapka és szemüveg nélkül, és engedik, hogy a rendszer azonosítsa őket. Azok pedig, akik túl gyakran járnak a vécébe, le lesznek tiltva a rendszerről, de eleve mindenkinek 9 percet kell várnia, mire újra igényelhet. 

(Artur Widak/NurPhoto)
photo_camera (Artur Widak/NurPhoto)

A rendszert csak nemrég vezették be, de már így is érkeztek hírek szoftveres problémákról, voltak, akik csak percek után tudtak vécépapírhoz jutni. És persze sokan nem örülnek annak sem, hogy egy vécé be van kamerázva, illetve sokan eleve nem szívesen azonosíttatják magukat lépten-nyomon a városban járva. 

Peking a világ egyik legjobban bekamerázott városa, összesen 46 ezer megfigyelő kamerát telepítettek és 4300 rendőr figyeli az élő streamet, a hatóságok szerint a város száz százalékát megfigyelés alatt tudják tartani. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.