Az amerikai külügyminiszter kihagyja az első NATO-csúcsát, viszont pár nappal később Oroszországba látogat

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nem megy el áprilisban a NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására, helyette a kínai elnök amerikai látogatásán fog részt venni - értesült amerikai kormányzati forrásoktól a Reuters kedd hajnalban.

Az áprilisi lenne Tillerson első brüsszeli NATO-tanácskozása külügyminiszterként. 

A Reuters úgy tudja, Rex Tillerson áprilisban Moszkvába látogat, és amerikai forrásokra hivatkozva azt írja: több NATO-tag emiatt úgy érezheti, Washington Moszkvát saját szövetségesei elé helyezi, és Trump a nagyhatalmakkal kötendő amerikai alkukat előrébb valónak tartja azoknál a kisebb országoknál, amelyek biztonságát Washington szavatolja.

A NATO külügyminiszterei április 5-én és 6-án tanácskoznak Brüsszelben. Hszi Csin-ping kínai elnököt pedig április 6-án és 7-én látja vendégül Donald Trump floridai luxusszállójában, a Mar-a-Lagóban.

Mark Toner külügyi szóvivő egyelőre nem erősítette meg a Reuters értesülését. Két amerikai tisztviselő viszont már Tillerson moszkvai útjának dátumát is tudni véli: az amerikai külügyminiszter várhatóan április 12-én utazik az orosz fővárosba.
Tillerson áprilisban a G7-csoport külügyminisztereinek olaszországi tanácskozására, majd Oroszországba utazik - erősítette meg az amerikai diplomáciai tárca a TASZSZ orosz hírügynökségnek. 

Fotó: Jung Yeon-Je/AFP

A minisztériumban elmondták, hogy jövő szerdán Tillerson csaknem az összes NATO-tagállambeli hivatali partnerével találkozik majd az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen létrehozott koalíció tanácskozásán. Ugyanitt Ukrajna képviselőivel is találkozni fog. A NATO külügyminiszteri tanácsán az Egyesült Államokat Tom Shannon, a tárca politikai ügyekben illetékes államtitkára képviseli majd.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta a Tillerson áprilisi moszkvai látogatásával kapcsolatos hírt, ugyanakkor csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az érzékeny információk folyamatosan kiszivárognak Washingtonban.

"Az amerikai politikai elitnek ideje tisztáznia, hogy ismét orosz hackerek törték-e fel az amerikai külügyminisztérium szervereit, avagy mégiscsak amerikai eredetű az informatikai biztonság elleni fenyegetés az Egyesült Államokban" - fogalmazott Zaharova.

Trump korábban többször méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Rex Tillersonnak pedig szenátusi meghallgatásán kellett magyarázkodnia amiatt, hogy az ExxonMobil vezetőjeként jó viszony ápolt az orosz kormánnyal, és még állami kitüntetést is kapott Oroszországban.

A Reuters azt írja: a Trump-kormány bármely magas rangú tagjának oroszországi utazását kiemelt figyelem fogja követni, miután az FBI igazgatója a washingtoni törvényhozásban bejelentette, a Szövetségi Nyomozó Hivatal vizsgálja, hogy összejátszott-e Trump kampánycsapata Oroszországgal. (MTI, Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.