Az USA megtiltotta 13 ország légitársaságának, hogy okostelefonnál nagyobb eszközöket engedjenek fel a fedélzetre

A közlekedésbiztonságért felelős hatóság, a TSA összesen tizenhárom ország légitársaságait találta meg az új szabállyal, mely értelmében tilos felengedniük bármilyen elektrotechnikai eszközt a fedélzetre, ami nagyobb egy okostelefonnál. 

Ebbe a laptopok, tabletek, ebook-olvasók és a nagyobb fényképezőgépek is beletartoznak. Ezeket poggyászként fel lehet adni a továbbiakban is, de magukkal nem vihetik az utastérbe magukkal az utazók. 

Az új szabályzatot a TSA hétfőn "bizalmas" címkézéssel küldte ki az érintetteknek, de az persze kiszivárgott a sajtóba. 

A szaúdi Saudia és a Royal Jordanian is az érintett légitársaságok között van, ezt ők maguk jelentették be, ugyanakkor a kiválasztott társaságok listáját a hatóságok nem közölték az érintett országokkal sem, így csak tippelni lehet, hogy alighanem elsősorban közel-keleti légitársaságok érintettek. 

A hétfői emailben 96 órát adtak a szükséges intézkedések meghozatalára. A lépés minden Egyesült Államokból induló és oda tartó járatra érvényes. Mivel nagyon kevés részlet derül ki a levélből, egyelőre az sem világos, hogy a legénység felvihet-e magával ilyen eszközöket. Számos járaton fedélzeti tabletek segítségével intéznek ma már egy rakás dolgot, ezért is lenne ez fontos kérdés. 

A TSA a megkeresésekre a Belbiztonsági Minisztérium felé mutogatott, ahol viszont sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy létezik ilyen lista. 

A Reuters hétfőn arról írt, hogy információik szerint terroristafenyegetés lesz a tiltás indoklása és kedd folyamán jelenthetik be majd hivatalosan is a kormány részéről az új rendelkezéseket. Az biztos, hogy amerikai légitársaságot nem fog érinteni a tiltás. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.