Csányi szerint bizonytalanságot hoz, ha a kormány és a jegybank belenyúl a jelzáloghitelezésbe

Az OTP Bank megfontolja, hogy akvizíciókat hajtson végre Kelet-Európában, és azt tervezi, hogy megfelelő tőkepozíciójával kihasználja a piaci konszolidáció nyújtotta lehetőségeket - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kedden a Reutersnek adott interjújában.

Csányi Sándor - Fotó: AMTI/Balogh Zoltán

A Reuters megjegyzi, hogy az OTP évekig küzdött a kedvezőtlen piaci helyzettel, miközben eurómilliárdokban mérhető készpénzen ücsörgött a terjeszkedéshez megfelelő feltételekre várakozva.

Egy évtizeden keresztül mindenki a piaci konszolidációra várt, amely azonban nem jött el. Most úgy érzem, hogy elkezdődött” - mondta Csányi.

Csányi Sándor elmondta, hogy a végéhez közelednek a tárgyalások egy montenegrói bank megvásárlásáról. Montenegrói bankforrások tájékoztatása szerint a Société Générale francia pénzügyi csoporthoz tartozó montenegrói bankot szerzi meg az OTP. 

Ha a görög Eurobank eladja romániai érdekeltségét, a Bancpostot, az OTP ajánlatot tesz rá - jelentette ki Csányi Sándor, de hozzátette, hogy szlovákiai és szerbiai akvizíciókat is terveznek a közeljövőben, aminek révén 10 százalék fölé nőne az OTP részesedése mindegyik országban. 

Beszélt varról is, hogy az OTP megkezdi egy ukrán bank előzetes vizsgálatát is, de nem az orosz tulajdonban álló Prominvestbankról van szó. Ha a tulajdonos eladja a Prominvestbankot, az OTP fontolóra veszi a lehetőséget. 

Kiemelte, hogy az OTP megfelelő nagyságú tőkével rendelkezik ahhoz, hogy felvásárlásokat hajtson végre. Az OTP vezetése keresi annak módját, hogyan tudná az alapvető tőke nagyságát a jelenlegi 18,5 százalékról 12,5 százalékra csökkenteni, amivel azonnal közel egymilliárd eurós tőkepufferhez jutna.

Csányi Sándor reálisnak tartja az OTP-részvények 8300 forint körüli árfolyamát, tekintettel a jövedelmezőségre és a tőkearányos megtérülésre, de könyv szerinti alapon az árfolyam magasabb mint az európai versenytársaké. 

Szerinte Magyarországon a feltételek ismét bizonytalanok, miután a kormány és a nemzeti bank új javaslatokat tett a bankok jelzáloghitelezési tevékenységének korlátozására. 

Csányi Sándor úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Banknak a jelzáloghitel-kamatok csökkentését célzó tervei akár 10 milliárd forinttal is csökkenthetnék az OTP éves nyereségét, a bankok árháborúja pedig veszélyeztethetné a szektor stabilitását. (Reuters/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.