Előkerült a 10 csodazongora, amit az állam 800 millióért vett

Régóta nem lehetett hallani semmit a Bogányi-féle csodazongoráról, még 2015-ös hír volt, hogy az állam vett 764 millióért tíz darabot. Miután a csodazongorát gyártó cég, a Zegnafons Kft. eleve kapott már a fejlesztésére 2012-ben 217 milliós támogatást az államtól, a hatvanmilliós önrészt pedig odaadta a Magyar Nemzeti Bank, egészen jó üzleti koncecpiónak tűnik a gyártása.

Örömmel jelenthetjük, hogy a Bogányi Gergely inspirációi alapján fejlesztett tíz darab zongora megvan. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter bejelentette, hogy hét magyar és három külföldi intézményben helyezik el a hangszereket. 

Magyar zongorahelyszínek:

  • Budapest Music Center (BMC), 
  • Müpa, 
  • Erkel Színház
  • pécsi Kodály Központ
  • debreceni Kölcsey Központ
  • Pesti Vigadó 
  • Zeneakadémia. 

A három külföldi helyszín esetében eddig kettőről - a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és a helsinki Sibelius Akadémia - született döntés az illetékes Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Budapest, 2015. január 21. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja elõestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésû Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Bogányi-zongora mintegy 800 millió forintos támogatásával a kormány célja, hogy erősítse a magyar zongoraművészet és a magyar zongoraépítés kultúrájának nemzetközi hírnevét - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki szerint mindezzel a kormány egy magyar innováción keresztül a magyar iparfejlesztés ügyét is támogatja.
    
Az MTI szerint a Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

Az eseményen Bogányi Gergely úgy fogalmazott: nagyon nehéz és göröngyös út vezetett a kész hangszerhez.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.