Lemondott a francia belügyminiszter, miután kiderült, hogy közpénzből fizette a lányait a nyári szünetben

külföld
2017 március 21., 17:54

Lemondott kedden Bruno Le Roux francia belügyminiszter, miután ügyészségi vizsgálat indult amiatt, hogy parlamenti asszisztenskét foglalkoztatta a lányait a nyári szünetben. Ráadásul valószínűleg fiktív állásokban. Le Roux legidősebb lánya még csak 15 éves volt, amikor már az apja mellett dolgozott 2009-ben. 

A miniszternek inkább azért kellett magyarázkodnia, mert az egyik lányával kötött parlamenti szerződése pont arra az időszakra szólt, amikor a lány Yves Rochernél volt szakmai gyakorlaton Belgiumban. Erős a gyanú, hogy csak kamu állásokról volt szó. 

Bruno Le Roux - Fotó: AFP/Jacques Demarthon
photo_camera Bruno Le Roux - Fotó: AFP/Jacques Demarthon

Rövid nyilatkozatában a belügyminiszter kedden elmondta, hogy a lányai foglalkoztatása legális és valós volt, de szeretné megőrizni a kormány feddhetetlen működését. Utódának Matthias Fekl eddigi külkereskedelmi államtitkárt nevezte ki Francois Hollande államfő.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség hivatalból indította el az előzetes eljárást, a TMC francia tévécsatorna előző napi hírműsorának értesülése alapján, és a korrupcióellenes központi hivatalra bízta a nyomozást.

Hasonló botrányba keveredett nemrég Francois Fillon, konzervatív elnökjelölt is, aki a feleségének tartott fenn fiktív állást a parlamentben. (Guardian/MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.