London is betiltotta a mobilnál nagyobb elektronikai eszközök szállítását a repülők fedélzetén

Az Egyesült Államok után a brit kormány is arról döntött, hogy szigorítja a repülésbiztonsági rendelkezéseit azzal, hogy

ezentúl a normál méretű mobiltelefonnál nagyobb elektronikus berendezések nem vihetők fel az utaskabinba a Törökországból, Libanonból, Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokon.

A rendelet szerint az utastérben csak olyan elektronikus eszköz szállíthatóak, amik hosszúsága nem haladja meg a 16 centimétert, szélessége a 9,3 centimétert, vastagsága pedig a 1,5 centimétert. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti.  A külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

AFP PHOTO / HANDOUT / CANADA TRANSPORTATION SAFETY BOARD

A brit miniszterelnöki szóvivő az intézkedés bevezetésekor nem nevezte meg annak konkrét okát. Még azt sem árulta el, hogy a korlátozásokról az amerikai hatóságokkal összehangolt intézkedésként döntött-e a londoni kormány.

A pletykák szerint a brit és amerikai szigorítások hátterében egy tavalyi szomáliai utasszállító elleni merényletkísérlet áll. Az eddigi vizsgálatok szerint akkor egy laptopba rejtett pokolgép robbant fel, lukat ütve az Airbus A321-es oldalán, de a pilótáknak sikerült a sérült géppel leszállniuk. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.