Téged zaklattak már online?

TUDOMÁNY
2017 március 22., 21:45
comments 97

Már az elején érdemes tisztázni, hogy mi az a cyberbullying.

A kutatás definíciója szerint ez

elektronikus eszközök (pl. számítógép, telefon) közvetítésével, egyénileg vagy csoportosan elkövetett szándékos, ismétlődő cselekedet, amelynek célja, hogy kárt, sérelmet okozzon másoknak.

Cyberbullyingról beszélünk, ha valaki elektronikus eszközökön keresztül:

  • Veszekedést szít online dühös, trágár nyelvezet használatával, illetve támadó jellegű hozzászólásokat küld valakiről nyilvános fórumra;
  • Bántó, igaztalan üzeneteket küld;
  • Hírnév rontására alkalmas pletykákat, szóbeszédeket küld, terjeszt valakiről;
  • Az online közösség egy tagját kirekeszti a csoportból;
  • Egy másik, létező személy profiljában jelenik meg, és hírnevének rontására alkalmas üzeneteket küldözget a nevében;
  • Titkokat, pletykákat, vagy egyéb személyes információkat engedély nélkül megoszt másokkal;
  • Személyes adatokat csalással, megtévesztéssel megszerez valakitől, majd megosztja azokat a közösséggel;
  • Szexuálisan provokatív és/vagy saját magáról készített meztelen vagy félig meztelen képeket vagy nyíltan szexuális tartalmú szöveget küld online valakinek.

Az ELTE kutató például arra kíváncsiak, hogy mit érez, aki ilyen online zaklatás vagy bántalmazás áldozata lesz, és mi mozgatja azokat, akik ilyesmiket csinálnak. Egyáltalán, hogy hány emberrel történik ilyesmi, kik válnak áldozatokká illetve elkövetőkké.

Ez most rövidebb, mint a hasonló felmérések, 10-15 perc alatt le lehet pörgetni.

A felmérés anonim, de akik megadja az email címüket, azok között 6 darab  20 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Cyberbullying pszichológiai kutatás errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.