Tényleg dolgozott titokban Putyinnak Trump korábbi kampányfőnöke

Korábban is elég gyanús volt Paul Manafort, aki fél évig vezette Donald Trump elnöki kampányát, hogy esetleg lehet köze a Kremlhöz.

Paul Manafort.

Például a bukott ukrán diktátor, Viktor Janukovics villájában talált feljegyzésekből kiderült, rajta volt az ukrán fizetési listáján. Később az is kiderült, hogy az ő nyomására vették ki a republikánus pártprogramból az oroszok elleni kemény fellépés szorgalmazását. Azt is lehetett tudni, hogy számos Putyin-közeli oligarchának dolgozott. Ez az egész a Trump-kormányzat körüli átfogó botrány miatt érdekes, ami arról szól, hogy még mindig nem tiszta: együttműködött-e Trump kampánya a demokraták elleni kibertámadást vezérlő orosz titkosszolgálattal. Az amerikai sajtó már arról ír, hogy az FBI is nyomoz Manafort orosz kapcsolatai után, a Trump-kormányzat pedig annyira cikinek érzi ezt, hogy már azt kommunikálják: a kampányfőnöknek nem is annyira volt köze a kampányhoz.

Most az Associated Press arról ír, hogy Manafort egy évtizede valóban dolgozott Vlagyimir Putyin rezsimjének, titokban. Ebben az időben a 2000-ben hatalomra került Putyin már ledobta korábbi nyugatbarát álcáját.

Manafort 2006 elején aláírt egy tízmillió dolláros szerződést egy Putyin-közeli oligarchával, Oleg Deripaskával – a világ legnagyobb alumíniumgyártója, a Rusal elnökével –, az együttműködés legalább 2009-ig tartott. Trump későbbi kampánymenedzsere egy olyan átfogó politikai stratégiát adott el, ami a posztszovjet országok Putyinnal szemben kritikus ellenzékét járatta le.

„Úgy hisszük, ez a model igen nagy hasznot hajtana Putyin kormányának, ha megfelelő mértékben és elkötelezettséggel hajtják végre. A stratégia jelentős mértékben hozzájárulhat a Putyin-kormányzat külső és belső politikája újragondolásához”

– írta Manafort Depiraskának a szerződés aláírása előtt, 2005-ben.

Az AP-nek elismerte Manafort, hogy dolgozott Depiraskának, de tagadta, hogy munkájával az orosz érdekekért dolgozott volna – bár ennek némileg ellentmond a fent idézett levél.

Manafort amúgy elég sokszor tagadta, hogy Putyinnak dolgozna, például itt.

(AP)