5. Friss Hús - Magyar versenyfilmek 1.

Ajánló
2017 március 23., 16:17

Kevesebb, mint egy hét múlva kezdődik az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahova annyi szuper magyar filmet neveztek, hogy a korábbi hat vetítési blokk helyett idén hét szekcióban láthatók a legfrissebb hazai rövidfilmek. Az első magyar versenyblokkban a nemi szerepek újraértelmezése, egy gyerekkori partizánbarátság, egy ambiciózus pincérnő vágyai, egy vívó klubban sportoló testvérek és egy kisfiú izgalmas szemlélődése lesz terítéken.

MAGYAR VERSENYFILMEK 1.
március 29. szerda 19.00 / március 30. csütörtök 21.00 (ism.) / március 31. péntek 15.00 (ism.)

Superbia 16’ / rendező: Tóth Luca

Superbia földjének szigorú szabályai szerint a nők és a férfiak társadalmának egymástól elszeparálva kell léteznie, melyet a Tehén Isten tart fenn a belőle csörgedező Tej folyóval. A nemek különböző szokásai és hagyományai elidegenítik őket egymástól, egyik oldalon a harcias és erős nők, másik oldalon a decens és érzékeny férfiak. Egy férfi és egy nő a különbözőségeik ellenére egymásra találnak, majd az ő találkozásuk lesz a két társadalomban bekövetkező változások és a kulturális forradalom kiváltója.

photo_camera Tóth Luca: Superbia

Partizánok 17’ / rendező: Szabó Szonja
Szereplők: Szili Géza, Illés Vencel, Szamosi Zsófia, Terhes Sándor, Marton Róbert

A film egy gyerekkori barátság történetét meséli el, 1959 őszén, Budapesten. Jankó és Feri tíz évesek, életüket összefűzik a közös események: mikor Feri megvédi gyengébb barátját, amikor az üveggolyókat nyer, de a nagyobbak elveszik tőle, és az együtt elkövetett csínytevések, mikor a lányöltözőbe kukucskálnak és az edző megszégyeníti őket a lányok előtt, vagy a hangos partizánosdi, amivel naponta bosszantják a házmesternőt. Nem is sejtik, hogy barátságuk milyen veszélyes terepen születik.

photo_camera Szabó Szonja: Partizánok

Enyhén sós 24’ / rendező: Nagy Zoltán
Szereplők: Szamosi Zsófi, Kardos Róbert, Csámpai Rozi,Hamza Hamani, Bruno Pedeiros, Tumendemberel Bayasgalan

Anita egy attraktív negyvenes pincérnő. Keményen gürizik, hogy megvalósítsa álmát, miszerint mindent hátrahagy, és Londonba költözik. Egy elegáns étteremben dolgozik csak férfi munkatársakkal körülvéve. Mindenki ugyanazt akarja tőle, főleg Anita szexuálisan túlfűtött főnöke, aki állandóan leselkedik utána. Egy nagy külvárosi panelban él, ahol a zajos szomszédok soha nem hagyják pihenni. Amikor végre megszűnik a lárma és Anita éppen elaludna, minden éjjel egy rejtélyes ember csikorgó kerekes szatyrával elhalad Anita lakása előtt, és furcsa zajokat csap az ajtajánál.

photo_camera Nagy Zoltán: Enyhén sós

Asszó 23’ / rendező: Fekete Tamás
Szereplők: Vilmányi Benett, Szabó Sipos Tamás, Mészáros Sára, Keszég László, Fándly Csaba

Egy testvérpár néhány napját követjük végig. A fiatalabb bekerül bátyja vivó klubjába. Mindkettőjük számára változást hoz az új helyzet.

photo_camera Fekete Tamás: Asszó

Egy karcolás 4’ / rendező: Császár Dániel
Szereplők: Benkő Barbara, Papp Helga, Varga Fanni, Nagy László, Varga Gábor

Egy kisfiú értetlenül figyeli, ami a szomszédban zajlik.

photo_camera Császár Dániel: Egy karcolás

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.