Észak-Koreát gyanúsítják a világtörténelem tán legnagyobb bankrablásával

2017 március 23., csütörtök 11:51
112
Kim Dzsongun valami nagyon vicceset látott a számítógép képernyőjén. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR Fotó: STR

Észak-Korea elleni vádemelésen dolgoznak az amerikai szövetségi ügyészek a világtörténelem egyik, ha nem a legnagyobb bankrablásának ügyében. A Wall Street Journal értesülései szerint hamarosan vádat emelhetnek egy kínai közvetítő ellen, akit a rablás megszervezésével gyanúsítanak, és aki gyanújuk szerint Észak-Korea megbízásából szervezte meg a rablást.

Ami egy hackertámadás volt: a tolvajok a bangladesi jegybanktól szerezték meg azokat a nemzetközi átutalási rendszerben, a Swiftben használható kódokat, amelyekkel aztán

81 millió dollárt emeltek le

Banglades az amerikai jegybank New York-i tagbankjában vezetett számlájáról.

A WSJ szerint a gyanút magán kiberbiztonsági cégek kutatóinak elemzésére alapozzák, amely szerint a 2016 februári támadás sok hasonlóságot mutat, így összeköthető a Sony Pictures elleni 2014-es, bizonyítottan észak-koreai eredetű támadáshoz. A Sonyt bosszúból törték fel egy, Kim Dzsongun megöléséről szóló vígjátékuk miatt.

Richard Ledgett, az amerikai NSA igazgatóhelyettese szerint nagyon is valószínű a kapcsolat, ami, ha valóban be is igazolódik, azt jelentené, "hogy nemzetállamok rabolnak bankot, ami azért elég nagy dolog". (Via WSJ)