Kovács Zoltán és Gulyás Gergely is nyilatkozott az orosz állami propaganda Sorost „leleplező” riportjában

POLITIKA
2017 március 23., 17:55
comments 168

A hvg.hu írta meg, hogy a Rosszija 1 orosz állami propagandacsatorna „a színes forradalmak szponzorának”, Soros Györgynek a befolyásolási kísérleteiről készített „tényfeltáró” riportot, amiben a volt szovjet befolyási övezetben elterjedt Soros-ellenesség okait kutatják. A riport Macedóniáról és Magyarországról szól:

Magyarországon, a magyar–szerb határon álló kerítésnél Toroczkai Lászlóval, Ásotthalom polgármesterével beszélgetnek, aki elárulja, hogy a határt illegálisan átlépőknél olyan dokumentumokat találtak, amikben Soros György által pénzelt civil szervezetek adnak tanácsokat a hatóságok félrevezetésére a menekültstátusz megszerzése érdekében, és egy nem megnevezett civil szervezet állítólag azt tanácsolja a menekülteknek, hogy vallják magukat fiatalkorúnak, így szabadon engedik őket.

A riportban beszélnek a civil szervezetek külföldi támogatásainak nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatról, de elhangzik, hogy „nem tervezik a külföldről pénzelt civil szervezetek betiltását”. Kovács Zoltán kormányszóvivő is nyilatkozik, szerinte nem kell újra feltalálni a demokrácia szabályait, a meglévő szabályok szerint kell működni. Mint mondja:

„Az antidemokratikus kormányellenes törekvéseknek, különösen az úgynevezett nem kormányzati szervezetek részéről, semmi közük az igazi demokráciához.”

Forrás: Rosszija 1
photo_camera Forrás: Rosszija 1

De Gulyás Gergely Fidesz-alelnök és parlamenti képviselő is megszólal a videóban: szerinte „Soros célja a neki nem tetsző kormányok meggyengítése”, ezért is fontos, hogy kiderüljön, milyen szervezeteket támogat Magyarországon.

Forrás: Rosszija 1
photo_camera Forrás: Rosszija 1

A videóban egyébként van egy már börleszkszerű jelenet is: a Soros György által alapított budapesti Közép-Európai Egyetemre (CEU) is bemennek, rejtett kamerával. A riporter suttogva beszél arról, hogy az épületet bekamerázták, és „kívülállókat nem engednek be”. Kiderül, hogy a CEU – ahol egyébként Kovács Zoltán kormányszóvivő is végzett – egy káderképző, ezt bizonyítja a CEU NGO Fair-t (CEU-s kiállítás civil szervezetekről) hirdető plakát is:

„Itt a karrierlehetőségeket vitatják meg a civil szervezeteknél!”

Sőt megszólal egy külföldi diák is, aki bevallja, hogy egyénileg részt vesznek emberi jogi tüntetéseken. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.