A Kúriához fordul a jegybank, csak hogy tovább titkolhassa, ki az MKB tulajdonosa

gazdaság
2017 március 24., 16:34
comments 130

Az MKB bankot 2014-ben államosították, aztán az Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt rendbe tették, és eladták. Azt azonban a mai napig nem lehet tudni, hogy egészen pontosan kinek is. Az MKB vevői mögött bonyolult offshore-cégháló áll, és a piacon is inkább csak pletykaszinten kering, kik állhatnak a bank mögött.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank pedig nem is szeretné, hogy ez a helyzet megváltozzon.

A jegybankhoz ugyanis érkezett egy adatigénylés, ami azt firtatta, milyen a tulajdonosi szerkezete az MKB vevőinek, azaz a Blue Robin Investments S.C.A. nevű szingapúri cégnek (45 %), a METIS Magántőkealapnak (45 %) és a Pannónia Nyugdíjpénztárnak (10 %). (Annyit már lehet tudni, hogy a METIS befektetési jegyeinek többségét a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíj László jegyezte le. A Duna Aszfalt jórészt együtt mozog az építőiparban Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel.)

A jegybank nem volt hajlandó kiadni ezeket az adatokat, ezért az ügy bíróság elé került. Az elsőfokú ítélet azonban kötelezte az MNB-t az adatok kiadására. Matolcsyéknak ez nem tetszett, ezért fellebbeztek, de mit ad isten, a másodfokú ítélet a fontosabb pontokban helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

Ezért a jegybank most a Kúriához nyújtott be fellebbezést, hátha megúszhatják még, hogy ki kelljen adniuk az adatokat. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.