A londoni támadás után a brit közmédiában magyarázta el egy újságíró, miért hiba ilyenkor terrorizmusról beszélni

Sir Simon Jenkins legendás brit újságíró, évtizedek óta tartó pályafutása során számos újságba írt, mostanában a Guardian és az Evening Standard rendszeres szerzője. 

A szerdai londoni támadás után a BBC-s Dave Evans vendége volt, és Jenkins egy ponton élesen nekiment a brit közmédia döntésének, hogy terrortámadásként számoltak be a parlament közelében történt gázolásról és késelésről. Amit amúgy a brit rendőrség is terrorizmusként kezelt.

Jenkins azzal érvelt, hogy a BBC-nek döntési lehetősége volt, hogy hogyan számolnak be a történtekről, és végül a terroristák mellett döntöttek. 

Evans közbeveti, hogy nem hagyhatták figyelmen kívül a támadást, mire Jenkins megjegyzi, hogy szó nincs ilyesmiről, nem erre gondolt. Szerinte azzal volt gond, hogy az a mód, ahogy a BBC beszámolt a történtekről, csak segíti és felbújtja a terroristákat. Jenkins szerint bűncselekményként kellett volna kezelni az esetet, ahogy tették ezt korábban az IRA vagy a PLO (Palesztin Felszabadítási Front) támadásai után is. 

„Ebben az esetben, az alapján, amit tudunk, valószínűleg valami őrült fickió begőzölt, csinált valami igazán hülyeséget, majd meghalt. Ez egy bűncselekmény. London-szerte emberek még ennél is őrültebb dolgokat csinálnak késekkel és autókkal, és emberek meghalnak. Ez a Parlament mellett történt, ami valóban súlyos, és emberek haltak meg. Semmiképp nem akarom ezt alábecsülni és valóban be kell számolni róla. De eléggé különböző, ha mindezt azzal a borzasztó zűrzavarral kötjük össze, ami a politika, az iszlám, a vallás. Ez eléggé hibás és ez egy új jelenség. Nem a terroristák részéről. A terrorizmus csak egy eszköz, hogy publicitást szerezzenek. Mi döntünk arról, hogy publicitást adjunk-e nekik és mi most úgy döntöttünk, hogy megadjuk ezt.”

– mondta el Jenkins. A brit közmédia állapotát meg elég jól jelzi, hogy ezt a jelenetet, ahol egy újságíró a szerkesztési alapelveiket kéri számon, maga a BBC rakta ki a Facebookjára, ahol amúgy kevesebb mint egy nap alatt több mint hárommillió megtekintést szedett össze.

(Címlapi kép: AFP/Niklas Hallen)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.