Egy német bank véletlenül átutalt 5 milliárd eurót négy másik banknak

gazdaság
2017 március 24., 19:22

A KfW nevű, állami tulajdonban álló német fejlesztési bankban valaki nagyon elnézett valamit, mert a bank pénteken véletlenül átutalt 5 milliárd eurót, azaz kb. 1500 milliárd forintot (ha úgy tetszik: másfél devizahiteles-mentést vagy egy spórolós olimpia felét) négy másik banknak. A hibát egy meghibásodott utalási algoritmus okozta, ami elkezdett egymás után ugyanolyan összegeket utalni, ebből jött ki az 5 milliárd.

Egy névtelen forrás nem is 5, hanem 6 milliárdnyi véletlen utalásról beszélt.

A dolog különösen ciki, mert a KfW volt az a bank, amelyik 2008-ban a Lehman Brothers csődjekor szintén véletlenül több mint 300 millió eurót utalt át az amerikai nagybanknak.

A KfW-nél azt mondják, a hibát hamar észlelték, és gyorsan ki is javították. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.