Kiengedték Mubarakot

külföld
2017 március 24., 09:53
comments 19

Szabadon engedték Hoszni Mubarakot, Egyiptom egykori urát.

Mubarak 1981-ben, Szadat meggyilkolása után lett Egyiptom elnöke. Harminc évig vezette az országot, hatalmát a 2011-es Tahrír téri, demokráciát követelő tüntetések döntötték meg.

A bukott elnök ellen több büntetőeljárás is indult. A kisebb ügyek korrupcióval voltak kapcsolatosak, azokért három évet kapott, de az igazán komoly eljárás tömeggyilkosság miatt indult ellene, mert a vád szerint az ő parancsára öltek meg 239 tüntetőt. Első körben életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Mubarak még 2015-ben, egy tárgyalásán a bíróságon.  AFP PHOTO / MOSTAFA EL-SHEMY
photo_camera Mubarak még 2015-ben, egy tárgyalásán a bíróságon. AFP PHOTO / MOSTAFA EL-SHEMY

Közben Egyiptomban demokratikus választást tartottak, ahol győzött az iszlamista Muszlim Testvériség, amit al-Sziszi tábornok vezetésével katonai puccs döntött meg. Al-Sziszi idején másodfokon már felmentették a gyilkosságok vádja alól Mubarakot, és idén március 3-án harmadfokon is felmentették.

Mivel a korrupciós ügyben már leülte a büntetését - valójában végig egy katonai kórházban volt - a 88 éves politikus most hazatérhet otthonába. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.