Nem kell börtönbe mennie a közmunkásokat szétverő símaszkos csapat vezetőjének

bűnügy
2017 március 24., 14:26
  • 2014 augusztásában símaszkos támadók vertek szét roma közmunkásokat egy észak-magyarországi település közelében.
  • A támadók vezérét azonnal elfogták, a többiek sosem kerültek elő.
  • A férfi első fokon felfüggeszt börtönt kapott, a bíróság szerint tettét nem rasszizmus, hanem személyes konfliktus motiválta.
  • Ma másodfokon lényegében ugyanerre jutott az Egri Törvényszék.
  • Egy előre kitervelt, brutális támadásért senkinek nem kell börtönbe mennie.
  • A támadásban egy rendőr is érintett volt, aki tippeket adott a símaszkosok akciójához, őt most sem büntették meg.

2014 augusztusában egy patak forrás mellett dolgoztak a közmunkások, amikor 8-10 símaszkos férfi támadt rájuk, baseball ütőkkel, pajszerekkel, késekkel felfegyverkezve.

„Megdöglötök büdös cigányok, hasra mindenki!”

A támadók többek között ezt üvöltötték. Egy férfinak a kezét, egy másiknak a lábát törték el. Nem véletlenszerűen támadtak miden közmunkásra, egy roma család tagjait verték szét. Az áldozatok a hangja és egyedei tetoválása alapján azonnal azonosították a támadók vezérét, egy helyi férfit, aki évekig a szomszédjuk volt. Őt azonnal elfogták a rendőrök, de összesen csak három napot töltött rács mögött és kilenc hónapot házi őrizetben. Símaszkos társait sosem találták meg.

Az első fokon eljáró bíróság azt állapították meg, hogy a símaszkosok vezérét, az egyetlen elfogott támadót nem rasszista gyűlölet, hanem személyes konfliktus vezette. Az áldozatok családjának egy nőtagja egy héttel korábban felpofozta a férfi élettársát, ezért és más korábbi konfliktusok miatt akart bosszút állni a támadással. Mivel a bíróság szerint sem a rasszista indíték, sem aljas indok nem volt megállapítható az ügyben, ezért elegendő volt a két év börtönbüntetés négy évre felfüggesztve.

A másodfokon eljáró Egri Törvényszék lényegében az érveléssel, és a büntetés mértékével is egyetértett. Az ítélet kihirdetésekor hosszan részletezték, hogy a bosszúból elkövetett bűncselekmények általában nem minősülnek aljas indokúnak, ez azért fontos, mert aljas indokból elkövetett cselekményért súlyosabb büntetés járt volna.

A bíró megemlítette, hogy itt nem egy átlagos verekedésről, indulatból elkövetett bűncselekményről van szó. Nem az történt, hogy valaki felpofozta a vádlott élettársát, ő ezen nagyon felhúzta magát, és dühében megverte, aki kezet emelt az rá, hanem a dolgot alaposan kitervelték, és fel is fegyverkeztek a bosszúra. Ez egyáltalán nem volt triviális művelet, a férfinak társakat kellett toboroznia, beszereznie a fegyvereket, maszkokat, és olyan alkalmat illetve helyszínt találnia, ahol áldozatai együtt vannak, és zavartalanul összeverhetik őket.

Mindezek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy egy ilyen típusú, előre alaposan kitervelt, és brutálisan elkövetett bűncselekményért a felfüggesztett szabadságvesztés is elegendő büntetés.

Az ítéletben a tettes ismeretlenül maradt társairól is szó esett. Náluk nem jött szóba, hogy személyes konfliktusuok lett volna a vádlottal, ráadásul végig cigányoztak is a támadás alatt.

A bíróság szerint 

„Megdöglötök büdös cigányok!”

vagy a

„Rátok lesz gyújtva a ház büdös cigányok!”

kijelentések alapján nem is lehet biztosan megítélni, hogy mi lehetett a többi símaszkos támadó motivációja, őket esetleg a rasszizmus mozgatta-e, másrészt még ha ők gyűlöletből is törték a romák csontjait, ezt a csapat vezérén nem lehet számon kérni, hiszen őt nem cigányellenesség, hanem a személyes konfliktus vezette.

Az áldozatokat képviselő TASZ szerint egyébként az ügy egyik legszomorúbb része, hogy a rendőrség képtelen volt megtalálni a símaszkos csapat többi tagját. A TASZ nyomására a Legfőbb Ügyészség a napokban rendelte el az összes irat felülvizsgálatát, ennek elvileg a nyomozás újraindítása is lehetne következménye, bár ez nem túl valószínű.

Az ítéletben (és a vádiratban) az ügyben szerepet játszó két körülményről egyáltalán nem esett szó.

Egyrészt arról, hogy a támadás után nem sokkal a Betyársereg nevű csoport tartott erődemonstrációt a településen, ők honlapjukon akkor arról írtak, hogy egy helyi barátjukat

„megfenyegették olyan lények, akik genetikai programjukból adódóan nem tudják betartani egy normális társadalmon belül az általános magatartási szabályokat. A fellépés gyors volt és eredményes. Az antiszociális lények eltakarodtak.”

A másik, hogy az ügyben szerepet játszott az egri rendőrkapitányság egyik nyomozója is, aki pár nappal az akció előtt Facebook chaten adott tippeket a vádlott élettársának arról, hogyan kéne a támadást végrehajtani. Azt később pont úgy követték el, ahogyan ő javasolta.

„Törjük össze őket :-D Beöltözünk fekete ruhába. Maszkot a fejre és gyorsan lerendezzük. 1 percbe se telik. Baseball ütő elég lesz. Kéztörés, oszt cső :-D Azt sem tudják kik voltak.”

Többek között ezt írta chaten a rendőr néhány nappal a támadás előtt

Az érintett rendőrt nem vonták felelősségre, sem jogi sem fegyelmi értelemben, a mai napig nyomozóként szolgál. Az ügyészség indoklása szerint többek között azért nem kellett őt megbüntetni, mert csak viccelt, amikor az ötleteket adta, hiszen mosolygós emotikont rakott üzenetei végére.

(Az ítélet értékelése a TASZ blogján errefelé.)