A rendőrség szétverte a 700 fős kormányellenes tüntetést Minszkben

Kb. 700 demonstráló próbált volna végigvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, és több embert őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a hatóságok erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen, több nőt a hajánál fogva rángattak a rendőrségi buszokhoz. A minszki tüntetésen őrizetbe vettek pontos száma egyelőre nem ismert.

Frissítés 17:45: a megmozdulást szervező Viasna nevű jogvédő szervezet egyik munkatársa, Tatiana Revjako az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrök több mint 400 embert vittek el, „az őrizetbe vettek közül sokakat megvertek, és többen orvosi ellátásra szorultak”.

Rohamrendőrök a támadás előtt (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

A demonstráció kezdete előtt a Viasna nevű jogvédő szervezet a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt őrizetbe vettek – azaz 57 embert –, a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket is. Az elmúlt napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki 3-tól 15 napig terjedő börtönbüntetéseket.

A tüntetők megrohamozása (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Nyakljajeu (oroszosan írva Vlagyimir Neklajev) ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszi tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amivel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett haza.

Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a „naplopók elleni törvényként” elhíresült jogszabály ellen, ami a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg.

Fotó: Szergej Gapon /AFP

Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt, de nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.

Egy békésen sétál, miközben mögötte előállítanak egy aktivistát (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

Március 25-én a fehérorosz ellenzék a „szabadság napját” ünnepli. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.

Rohamrendőr mutat be a rendőrségi járműből a támadás előtt (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Őrizetbe vételekről onnan még nem érkezett hír. (MTI)