A rendőrség szétverte a 700 fős kormányellenes tüntetést Minszkben

külföld
2017 március 25., 15:22
comments 38

Kb. 700 demonstráló próbált volna végigvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, és több embert őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a hatóságok erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen, több nőt a hajánál fogva rángattak a rendőrségi buszokhoz. A minszki tüntetésen őrizetbe vettek pontos száma egyelőre nem ismert.

Frissítés 17:45: a megmozdulást szervező Viasna nevű jogvédő szervezet egyik munkatársa, Tatiana Revjako az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrök több mint 400 embert vittek el, „az őrizetbe vettek közül sokakat megvertek, és többen orvosi ellátásra szorultak”.

photo_camera Rohamrendőrök a támadás előtt (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

A demonstráció kezdete előtt a Viasna nevű jogvédő szervezet a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt őrizetbe vettek – azaz 57 embert –, a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket is. Az elmúlt napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki 3-tól 15 napig terjedő börtönbüntetéseket.

A tüntetők megrohamozása (Fotó: Szergej Gapon / AFP)
photo_camera A tüntetők megrohamozása (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Nyakljajeu (oroszosan írva Vlagyimir Neklajev) ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszi tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amivel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett haza.

Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a „naplopók elleni törvényként” elhíresült jogszabály ellen, ami a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg.

Fotó: Szergej Gapon  /AFP
photo_camera Fotó: Szergej Gapon /AFP

Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt, de nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.

Egy békésen sétál, miközben mögötte előállítanak egy aktivistát (Fotó: Szergej Gapon / AFP)
photo_camera Egy békésen sétál, miközben mögötte előállítanak egy aktivistát (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

Március 25-én a fehérorosz ellenzék a „szabadság napját” ünnepli. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.

photo_camera Rohamrendőr mutat be a rendőrségi járműből a támadás előtt (Fotó: Szergej Gapon / AFP)

Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Őrizetbe vételekről onnan még nem érkezett hír. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.