Történelem és abszurd figurák a Friss Hús második versenyblokkjában

Ajánló
2017 március 25., 12:24

Március 29-én jön az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, melyre több mint 170 magyar filmet neveztek, ezek közül pedig 36 került a hivatalos programba. A második magyar versenyszekcióban a korábbi Friss Hús-nyertes Szilágyi Fanni (Kamaszkor vége, 2015) két új filmje is látható, az ebben a blokkban szereplő darabban focista képességekre ébred egy fiatal lány. Csicskár Dávid is visszatérő Friss Hús-versenyző, idén egy '56-os könyvégetős diáklázadással tér vissza. Freund Ádám szintén abszurd szituációból kiindulva, egy gyerek szemén keresztül mutatja be a fiú családtagjai közt feszülő problémákat, Halász Júlia és Rubi Anna pedig a történelmet teszi meg a filmje főszereplőjévé. A Friss Húson debütál Szabó Simon új filmje, mely fekete-fehér színben, szintén gyerekszemmel mutatja be a holokauszt időszakának egy pillanatát. Áprily Zoltán új, személyes kötődésű filmjének is a fesztiválon les a hazai premierje, melyben animációs formában jeleníti meg a magyar hajók német katonai megszállását.

MAGYAR VERSENYFILMEK 2.
március 29. 21.00 szerda / március 30. 18.00 csütörtök (ism.) / március 31. 13.00 péntek (ism.)

A csatárnő bal lába életveszélyes 12’ / rendező: Szilágyi Fanni
Szereplők: Stork Natasa, Hajduk Károly

Julcsi már majdnem 30 éves. Az eseménytelen és szürke mindennapjait évek óta Zolival tölti. A lány a kétségbeeséstől lebénulva várja, hogy történjen vele valami, mígnem egy este egy híres focista, Lionel Messi testében találja magát. A következő nap egy addig rejtett maszkulin erő jelenik meg a lányon.

photo_camera Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába életveszélyes

Ebéd előtt 9’ / rendező: Szabó Simon
Szereplők: Szénási Panni, Huzella Júlia, Molnár Gusztáv, Fodor Menta, Kovács Vanda, Mészáros Béla

1944 augusztusában, egy Budapest melletti kerületben, ebédhez készülődő család életébe csöppenünk. Kislányuk észreveszi, hogy embereket visznek el az utcán. Segíteni akarnak némi vízzel, ennivalóval és ruhával, de ezt nem mindenki nézi jó szemmel.

photo_camera Szabó Simon: Ebéd előtt

Ungvár 10’ / rendező: Áprily Zoltán

1941 novemberében az Ungvár, a magyar Duna-tengerjáró hajó új szállítási feladatra vár a kikötőben. A legénység nem is sejti, hogy a hajót bérbe adták a német szövetségeseknek. A németek elfoglalják a hajót, és az azon szolgáló, fiatal, kalandvágyó pincér számára lassan világossá válik, hogy ez a katonai küldetés talán az egész életére kihatással lesz.

photo_camera Áprily Zoltán: Ungvár

Uchebnik 18’ / rendező: Csicskár Dávid
Szereplők: Cservák Zoltán, Gillich Koppány, Horváth Lajos Ottó, Barta Ágnes

1956 októberében, a forradalom alatt egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

photo_camera Csicskár Dávid: Uchebnik

A Birodalom utolsó napja 13’ / rendező: Halász Júlia, Rubi Anna
Szereplők: Bankó Gábor, Barta Adrián, Csank Laszló, Csere Zoltán, Darabos Edvárd, Ihász Miklós, Janoch Dénes, Kalmár Attila

Amikor a Birodalom egy pillanat leforgása alatt omlik össze, nemcsak az elnyomás tűnik el, hanem a biztonságot adó szabályok is. A régi rendszerben berögződött reflexek már semmire sem jók, ezért ki-ki a maga esendő módján próbálja megélni a szabadságot. A film főszereplője a fejünk fölött zajló történelem, melynek legalább annyira lehetünk kiszolgáltatott nézői, mint alakítói.

photo_camera Halász Júlia, Rubi Anna: A Birodalom utolsó napja

Földiek 26’ / rendező: Freund Ádám
Szereplők: Cservák Zoltán, Györgyi Anna, Dimény Áron, Rujder Vivien

A 12 éves Ábel végignézi, ahogy az eddig bolondnak hitt apja egy bádoglemezekből összeeszkábált járgánnyal kilövi magát az űrbe családi házuk hátsó kertjéből. Ezután a fiúnak titokban kell nyomoznia apja és a rejtélyes tárgy után, amit az elrepülés éjszakáján kapott tőle. A történet során meg kell küzdenie anyjával, aki ki akarja törölni apja emlékét, és saját magával is, hogy gyűlölet helyett felismerje apja elrepülésének valódi okát.

photo_camera Freund Ádám: Földiek

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.