Láttál már a Balatonon játszódó fantasztikus thrillert? A Friss Húson láthatsz!

Ajánló
2017 március 27., 15:33

Szerdán indul az 5. Friss Hús, melyre közel 200 hazai és 1400 nemzetközi alkotást neveztek, ezek közül 36 került a magyar és 18 a külföldi versenybe. A magyar versenyprogram negyedik blokkjában látható B. Nagy Ervin animációs biopicje Egerszegi Krisztina sikereinek kezdetéről, a korábban főleg operatőrként dolgozó Reich Dániel (En Passant, Isteni műszak, Drága besúgott barátaim) rendezése egy fantasztikummal átszőtt balatoni thriller, mely a nyolcvanas évekbe repít vissza, Lukács Mihály MOME Média designos diplomafilmjének szerzetes főhőse pedig rendületlenül kutatja a repülés képességét. Dobi Ferenc tavalyi Filmtett-táborban készült rövidfilmje egy rejtélyes erdei kirándulást követ végig, a Friss Húson második filmjével szereplő Szentpéteri Áron pedig egy vak fiú szerelmi vágyakozását állítja középpontba.

MAGYAR VERSENYFiLMEK 4.
március 30. 21.00 csütörtök / március 31. 16.00 péntek (ism.) / április 2. 21.00 vasárnap (ism.)

Záridő 20' / rendező: Reich Dániel
Szereplők: Trill Zsolt, Kovács Tamás, Tóth Ildikó, Móga Piroska

A 80-as években járunk, a fiatal Beni anyukájával és húgával, Gillával érkezik a Balaton-partra nyaralni. Beni talál egy régi fényképezőgépet és megszállottan elkezd fotózni. Strandolás közben Gilla váratlanul eltűnik a vízben. A lányt nem találják, de Beni nem adja fel a keresést és a helyi nyomozóval közösen próbálják megtalálni Gillát. 10 évvel korábban is ugyanott, hasonló körülmények között tűnt el egy lány, ezért mindketten azt érzik, hogy a válasz, a racionalitáson túl keresendő.

photo_camera Reich Dániel: Záridő

Egér 7' / rendező: B. Nagy Ervin

Az 1980as évek derekán Egerszegi Krisztina, későbbi többszörös olimpiai bajnok magyar úszó, még csak 12 éves, de mesteredzői már tisztán látják az ifjú tehetségben rejlő elszalaszthatatlan lehetőséget. Az első felnőtt versenyén ellenfelei jóval nagyobbak és erősebbek nála, mégis versenyre kel velük.

photo_camera B. Nagy Ervin: Egér

Legyetek egyszerűek akár a galambok 14' / rendező: Lukács Mihály
Szereplők: Czukor Balázs, Varjú Nándor, Fodor Tamás, Horváth Tibor, Horváth István, Heppes Miklós

A valós történeten alapuló film egy teljes némaságban élő szerzetes története, aki képtelen elfogadni, hogy az ember és a föld között eltéphetetlen lánc feszül. Az ember örök helye a felszín? Nincs magasabbra? Bármi, ami repülni képes madárból vagy angyalból van. Cyprián megtörhetetlenül kutatja a felszállás lehetőségeit.

photo_camera Lukács Mihály: Legyetek egyszerűek akár a galambok

Vér-erdő 12' / rendező: Dobi Ferenc
Szereplők: Udvari-Kardos Tímea, Árus Péter, Balsai Mónika, Kovács Kati, Dávid Péter

Négy fiatal egy erdei túrára indul. Míg kettejük számára nem több a kiruccanás fiatalos szórakozásnál, Andris és Juli kapcsolatát örökre megváltoztatja a hétvégi kirándulás. Juli egy olyan vallomással állít Andris elé, amellyel képtelen megbirkózni a fiú. Andris nem tudja eldönteni, hogy egy beteg játék részese vagy egy félrement sors törmelékei zúdulnak rá, és egyszerre érez undort és végtelen vonzalmat a lány iránt. Juli azonban kifürkészhetetlen.

photo_camera Dobi Ferenc: Vér-erdő

Láthatatlanul 30' / rendező: Szentpéteri Áron
Szereplők: Barkó Tamás, Józsa Bettina, Ladányi Jákob, Ócsváry Áron

Két ember találkozik a sötétben. Őket követjük, ahogy folyton bizonytalan határokat átlépve kerülnek közelebb, és távolodnak el egymástól, miközben mind a kettőjüknek a saját határaikat is át kéne tudniuk lépni.

photo_camera Szentpéteri Áron: Láthatatlanul

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.