Visszatérő alkotók új filmjei a Friss Húson

Ajánló
2017 március 27., 12:51

Pár nap múlva kezdődik az 5. Friss Hús, ahol az utóbbi két évben készült legjobb magyar és külföldi rövidfilmek versenyeznek. A magyar versenyprogram harmadik blokkjában egy korábbi Friss Hús-nyertes, Szilágyi Fanni (Kamaszkor vége, 2015) SZFE-s diplomafilmje mutatkozik be, a kísérleti alkotásaival szintén visszatérőnek számító Lichter Péter új darabja egy francia antropológus esszéjét ötvözi Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájával. Csoma Sándor az idei Filmalap Inkubátor programjának különdíjasa volt, most az SZFE-n készült vizsgafilmjével szerepel a fesztivál versenyprogramjában, Mayer Bernadette a szekcióban szereplő személyes ihletettségű filmtervét pedig két éve mutatta be a Friss Hús pitchfórumon. A Friss Húson több Médiatanács által támogatott film is látható, Szabó Simon és Csicskár Dávid filmjei mellett Szabó Virág Tóth Krisztina novellája alapján készült alkotása szerepel ebben a blokkban.

MAGYAR VERSENYFILMEK 3.
március 30. 19.00 csütörtök / március 31. 21.00 péntek (ism.) / április 1. 15.00 szombat (ism.)

Wellness 15’ / rendező: Szabó Virág
Szereplők: Csonka Ibolya, Egri Márta, Kovács Zsolt

A nyugdíjas Ilona és Teri évtizedek óta barátok és együtt töltik a vakációjukat egy wellness szállodában. A látszólag ideális körülmények ellenére nem tudják felszabadultan jól érezni magukat, a nyaralás során jelentéktelennek látszó gesztusokkal többször is megbántják egymást anélkül, hogy ezt észrevennék. Az állandó nyüzsgéssel csak saját szorongásaikat akarják elnyomni és a nap folyamán eddig elhallgatott titkok is a felszínre kerülnek.

photo_camera Szabó Virág: Wellness

Nem történt semmi 26’ / rendező: Csoma Sándor
Szereplők: Láng Annamária, Molnár Levente, Varga Zétény, Kardos Róbert, Quintus Konrád, Feldmayer Jolán

Kata, a 40 év körüli terhes anyuka egy lakótelepen él férjével és 12 éves fiúkkal, Petivel. Az új jövevény közeledtével minden harmonikusnak tűnik, egyik este viszont Peti elkezd furcsán viselkedni. Az anya nem gyanakszik semmi komoly dologra, amíg meg nem találja Peti farmerját a szemetesben. A kisfiú végre megnyílik anyja előtt és feltárul az igazság, a szülőknek pedig egy este áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogyan reagáljanak a helyzetre.

photo_camera Csoma Sándor: Nem történt semmi

Non-Places: Beyond the Infinite 6’ / rendező: Lichter Péter

Marc Augé híres esszéje, a Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába találkozik Stanley Kubrick klasszikus sci-fijével a magyar autópálya pihenők betonján.

photo_camera Lichter Péter: Non-Places: Beyond the Infinite

Kötött pálya 20’ / rendező: Mayer Bernadette
Szereplők: László Panna, Elek Ferenc, Kis Kati, Dér Zsolt, Kósa Béla, Konfár Erik

Anna egy átlagos tizenhat éves lány, aki nehezen jön ki anyjával. Türelmetlen, zárkózott, szerelmes. A lány teherként éli meg az anyjáról való gondoskodást, mert élné a saját életét. A konfliktus köztük egyre szélsőségesebb, a lány úgy érzi, könnyebb lenne az élet, ha nem lenne az anyja. Egy nap azonban felbukkan egy udvarló.

photo_camera Mayer Bernadette: Kötött pálya

Minden vonal 21’ / rendező: Szilágyi Fanni
Szereplők: Borbély Alexandra, Simkó Katalin, Nagy Mari, Martin Márta

A folyton bulizó és nem túl felelősségteljes Magdi sosem gondolt saját családra. Ám egy vad éjszaka után egy különös autóútra indul terhes barátnőjével, ezoterikus felfogású anyjával és egy kemény dohányos dúlával, hogy a szüléshez megfelelő helyen és időben legyenek. Magdi a kezdeti kételyei ellenére nemsokára felismeri, hogy a csillagok állása valóban befolyásolhatja az ember életét.

photo_camera Szilágyi Fanni: Minden vonal

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.