Az ombudsman szerint jogsérelmet okozhat a nyolcadikos törikönyv, amiben Orbán és Gyurcsány is felbukkan

oktatás
2017 március 28., 05:19
comments 128

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított egy 8. osztályos történelemkönyv miatt, mert a sajtóból arról értesült, hogy a tankönyv erős aktuálpolitikai narratívát használ, ezzel pedig a diákok és a tanulók jogait sértheti.

A vizsgálat a könyv három részletét elemezte:

  1. egy idézetet Orbán Viktor Strasbourgban, az Európai Parlamentben elhangzott 2015-ös beszédéből, amiben a miniszerelnök a nyugat-európai országok gyarmati örökségét kritizálta,
  2. egy szöveget, ami a politikai jobb- és baloldal főbb jellemzői hasonlítja össze, és azt írja, hogy a baloldal radikális és hajlamos lebecsülni a múlt eredményeit, míg a jobboldal figyelembe veszi a nemzeti értékeket, a vallást és a családot, 
  3. és egy képaláírást, ami Gyurcsány Ferencet a privatizáció nyerteseként írja le.

Az ombudsman vizsgálatában megkereste az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI), az Oktatási Hivatalt (OH), a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületét (TANOSZ) és a Történelemtanárok Egyletét (TE), és az állásfoglalásukat kérte. Ezekből kiderült, hogy a kérdéses részek megítélése egyáltalán nem egységes, és már csak ezért sem lenne érdemes ezeknek tankönyvben szerepelniük.

Az első két idézet az OFI és az OH szerint rendben volt, viszont az MTA, a TANOSZ és a TE szerint politikai állásfoglalást tükröz. A gyurcsányos képaláírás csak az OFI szerint van rendben, az OH szerint csak ez nincs rendben, az MTA, a TANOSZ és a történelemtanárok szerint pedig a három vizsgált rész közül ez a legkevésbé problémás, de ez is politikai állásfoglalást sugallhat.

Az Oktatási Hivatal arról is beszámolt, hogy

a szerzők és az OFI mint felelős kiadó az engedélyezési eljárás után egészítette ki a tankönyvet az említett bekezdéssel, ezzel jogszabálysértést megvalósítva.

Ennek körülményeit az Oktatási Hivatal külön eljárás keretében vizsgálja.

A vizsgálat eredményeképp az ombudsban megállapította, hogy mindhárom vizsgált szakasz sértheti a pedagógusok és a tanulók jogait, ezért javaslatokat tett arra, hogy a pedagógusok ezeket a részeket saját belátásuk szerint helyettesítsék, a számonkérésekben pedig ne szerepeljenek, amíg a tankönyveket újra nem írják. (Inforádió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.