Merész témák a Friss Hús ötödik blokkjában

Ajánló
2017 március 28., 14:35

Március 29. és április 2. között lesz az 5. Friss Hús fesztivál, melyen az utóbbi két év legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmjei láthatóak. A magyar versenyprogram ötödik blokkjában egy korábbi cannes-i versenyző, Szőcs Petra (A kivégzés, 2014) legújabb filmje, a Csoszogj úgy látható, mely már több nemzetközi fesztivált is megjárt, de egy másik rövidfilm, Dell'Edera Dávid Balkon című animációja is sikeres fesztiválkörutat tudhat magáénak, tavaly például elnyerte Európa legnagyobb animációs fesztiváljának, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zsűrijének különdíját is. A blokk három filmjében is magas színvonalon jelennek meg kortárs társadalmi problémák: Dudás Balázs egy menekültdrámát dolgoz fel, Bakony Alexa filmjében a családon belüli szexuális zaklatás jelenik meg, Barcsai Bálint pedig egy olyan közmunkás fiatalt mutat be, akivel furcsa események történnek.

MAGYAR VERSENYFILMEK 5.
március 31. 17.00 péntek / április 1. 20.00 szombat (ism.) / április 2. 19.00 vasárnap (ism.)

Csoszogj úgy 14' / rendező: Szőcs Petra
Szereplők: Krisztik Csaba, Pünkösti Laura, Ivascu Ileana Gyöngyi, Dancsuly András

Egy anya felbérel egy színészt, hogy helyettesítse elhunyt férjét, mert így szeretné megvigasztalni gyászoló leányát. De vajon meddig lehet fenntartani az illúziót?

photo_camera Szőcs Petra: Csoszogj úgy

Welcome 30' / rendező: Dudás Balázs
Szereplők: Vilmányi Benett, Kerekes Éva, Horváth Csaba, Kovács Tamás, Balogh Veronika, Zayzon Zsolt, Fazakas Géza, Géczi Zoltán

Dávid egy 18 éves, nemtörődöm kamaszfiú, aki nyolc év távollét után anyjával együtt visszaköltözik a Vajdaságból Magyarországra a fiú apjához. Az apa vidéki ember, aki közel lakik a szerb határhoz. A történet előrehaladtával Dávid titkos tevékenységére lassan fény derül, méghozzá hogy menekülteket hoz át illegálisan a határon.

photo_camera Dudás Balázs: Welcome

Graffiti 19' / rendező: Barcsai Bálint
Szereplők: Horkay Barnabás, Molnár Levente, Georgita Máté Dezső

Somát közmunkára ítélik, feladata, hogy egy elhagyatott falszakaszt védjen a graffitiktől. Elalszik, és mikor felébred, saját alakját látja maga mellé fújva a falra, ahogy épp falat fest. Lefesti a graffitit. Eközben a fal túloldaláról sprayhangot hall, és úgy dönt, otthagyja őrhelyét. Túloldalt még egy graffitit talál, ami szintén őt ábrázolja. És egy kis füzetet, amiben rajzok vannak róla. Rájön: amit felfújnak a falra, az fog vele megtörténni.

photo_camera Barcsai Bálint: Graffiti

Balkon 6' / rendező: Dell’Edera Dávid

A déli forróságban egy belváros panel negyedének utcájában teljes csend uralkodik. Néhány kisfiú labdázik egy árnyékos udvarban. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak. A panelház előtt megjelenik egy férfi.

photo_camera Dell"Edera Dávid: Balkon

Családi ebéd 11' / rendező: Bakony Alexa
Szereplők: Osváth Judit, Gyöngyösi Zoltán, Quintus Konrád, Debreczeny Csaba, Takáts Andrea, Pálos Zsuzsa

Egy család két fele hosszú idő után újra találkozik. Közös ebédet tartanak, abból az alkalomból, hogy az egyik fivér lánya most diplomázott, a másik fivér fiának pedig ballagása volt. Az ebéd során egy sor kellemetlen kérdés merül fel, lassan elszabadulnak az indulatok, majd nem várt fordulatok vetnek véget a közös ünneplésnek.

photo_camera Bakony Alexa: Családi ebéd

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.