146 afrikai bevándorló halt meg a Földközi-tengeren

146 bevándorló fulladt a tengerbe, miután Líbia partjait elhagyva hajójuk felborult a Földközi-tengeren - közölte szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra a gambiai férfira hivatkozva, akit a balesetet követően mentettek ki.

A férfit az Európai Unió (EU) Sophia nevű, az embercsempészet ellen indított tengeri műveletében részt vevő spanyol hadihajó mentette ki és szállította az olaszországi Lampedusa szigetére.

A hajó vasárnap vagy hétfőn indult el a nyugat-líbiai Szabrata városából, fedélzetén - többek között - öt gyermekkel és több várandós nővel.

Az utasok többsége Nigériából, Maliból és Gambiából származott. Az indulás után pár órával a hajóba elkezdett bezúdulni a víz - mondta el a férfi, aki hozzátette, hogy egy üzemanyagkannába kapaszkodva sikerült életben maradnia. A Nemzetközi Migrációs Szervezet információi szerint a férfit mintegy véletlenül vette észre a spanyol hadihajó.

A genfi székhelyű kormányközi szervezet becslései szerint a mostani esettel együtt legalább 590 bevándorló halt meg vagy tűnt el a líbiai partok mentén az év eleje óta. Az olasz hatóságok jelentése szerint idén több mint 23 000 migráns érkezését regisztrálták partjaiknál. (MTI)