Három tornádóvadász halt meg kedden este az Egyesült Államokban

2017 március 29., szerda 19:35

Az Egyesült Államokban viharvadászoknak vagy tornádóvadászoknak nevezik azokat az embereket, akik igyekeznek minél közelebb kerülni a forgószelekhez és más, gyakran veszélyes meteorológiai jelenségekhez, hogy lefilmezzék őket, A tevékenység különösen sok követőt szerzett a viharvadászokról szóló Twister című film 1997-es bemutatása után.

Annak ellenére, hogy ez tényleg kifejezetten veszélyes tevékenység, nem gyakori, hogy belehalnak emberek. Éppen ezért kevert nagy port, mikor kedden este meghalt 3 viharvadász. Gene Williamson, Randall Delane Yarnall és Corbin Lee Jaeger Texas államban üldöztek egy tornádót, mikor balesetet szenvedett az autójuk.

Legutóbb 2013-ban történt hasonló eset, akkor az oklahomai El Reno közelében ölt meg 3 embert egy vihar, ami emberemlékezet óta a legerősebb volt a környéken, és egy tévéstábot is megsebesített.

A keddi haláleset után egyre több olyan vélemény jelent meg, hogy valahogyan szabályozni kellene ezt a tevékenységet, de a viharvadászok inkább óvatosságra intenek, hiszen nem akarják, hogy bármilyen tiltás süljön ki a dologból. Ismerőseik szerint a kedden balesetező három férfi is körültekintő volt, ritkán vállaltak fölösleges kockázatot. Szerintük az a vakmerő és felelőtlen kép, ami az átlagemberekben kialakult a viharvadászokról, jórészt a média szüleménye. (Mashable)