Vissza a kilencvenes évek tinikorszakába

Ajánló
2017 március 29., 14:07

A március 29. és április 2. között tartott 5. Friss Húsra annyi filmet neveztek, hogy a korábbi hat blokk helyett idén hét szekcióban lehet a jobbnál jobb filmeket nézni. A bónusz blokkban is csupa csodás film található: Szabó Saci a '90-es évek tinikorszakát hozza vissza abszurd stílusban, Fatér Ambrus két idős férfi között szövődő barátságon keresztül mutatja be a menekülttémát, az Újratervezés rendezője, Tóth Barnabás egy Vasfüggönyön keresztül való szökést állít a középpontba Hajdu Szabolcs főszereplésével, Szén János filmjében pedig a befagyott Balatonról hazainduló pár kocsija robban le és kell segítséget hívniuk. De az animáció sem marad ki a blokkból: a Friss Húson lesz a premierje Lovrity Kata Berlinalén debütált diplomafilmjének, mely szimbolikus módon jeleníti meg a szexuális zaklatást és annak feldolgozását.

MAGYAR VERSENYFILMEK 7.
április 1. 19.00 szombat / április 2. 15.00 vasárnap (ism.) / április 2. 20.00 vasárnap (ism.)

Balatoni jég 16' / rendező: Szén János
Szereplők: Ugron Réka, Wrochna Marcell, Gáspár Szabolcs

Mit lehet csinálni a befagyott Balatonon? Hát leginkább korcsolyázni. Vagy fakutyázni. Vagy átkelni Fonyódról Badacsonyba, vagy csak úgy csúszkálni, vagy vitorlázni a jégen, forgó jég-körhintát vágni bele, drónozni fölötte vagy megcsinálni a legtutibb jeges fotót az idén. De ma nem jár senki erre. Köd van, nyálkás hideg és hétköznap. Marci és Réka mégis megpróbálják jól érezni magukat kettesben. Réka korcsolyázni akart, de most nincs kedve hozzá. Marci fotózni akart, de ebben a szórt ködben semmi sem lesz jó. Késő is van már, indulnának, de az autó nem indul. Lemerült. Pedig ők már nagyon mennének. Indítózni kell az autót, segítséget kell hozni ezen a ködös, fagyott balatoni délutánon.

photo_camera Szén János: Balatoni jég

Képzeletbeli barátok klubja 19' / rendező: Szabó Saci
Szereplők: Pertics Villő, Csúcs Olívia, Farkas Olivér, Dióssi Gábor, Váradi Gábor, Figeczki Vanda, Galambos Ábel, Minárovits Péter, Szabó Etelka

Zsófi teljesen átlagos. Teljes átlagos, attól eltekintve, hogy furcsa dolgokat lát. A fagyiárus édesapjával él együtt, aki miután nehezen él meg egy pár négyzetméteres helyen lévő fagyiadagolásból, néha ezotériával foglalkozik. Zsófit teljesen hidegen hagyja mindez, magányos, a saját problémáival van elfoglalva. Egy nap ráveszi magát a naplóírásra, amely olyan kalamajkákat hoz létre, amire ő sem számít.

photo_camera Szabó Saci: Képzeletbeli barátok klubja

Vulkánsziget 9' / rendező: Lovrity Anna Katalin

Valahol, egy óceáni szigeten a természeti erők még úgy hatnak, mint az ősi időkben. Itt él egy fiatal, naiv nőstény tigris harmóniában önmagával és a természettel. Amikor ébredő nőiességére felfigyel egy idősebb hím tigris, a nőstény zavartan és egyre erősödő félelemmel fogadja annak közeledését. A zárt szigeten viszont lehetetlen elmenekülni. A fiatal állat érzelmeire a vulkánsziget is válaszol, és a nőstény a természet erejének segítségével már fel tudja vállalni saját akaratát.

photo_camera Lovrity Anna Katalin: Vulkánsziget

Van egy határ 17' / rendező: Tóth Barnabás
Szereplők: Hajdu Szabolcs, Tóth Mátyás, Baronits Gábor, Polyák Ildikó, Göttinger Pál, Kovács K. Tamás, Bencze Sándor „Qpa”, Pál Zsolt

Apa és fia szöknek át a Vasfüggönyön 1949-ben. A film megtörtént események alapján készült.

photo_camera Tóth Barnabás: Van egy határ

Légmell 27' / rendező: Fatér Ambrus
Szereplők: Horváth Lajos Ottó, Dr Fahran Ahmad, El-karamany Yasin, Wéber Kata

András egy ötvenes éveiben járó konzervatív orvos, aki mogorva, arrogáns stílusával idős korára elkergetett mindenkit magától. Egy véletlen találkozás folyamán életmentő orvosi beavatkozást hajt végre egy illegálisan az országban tartózkodó idős szír menekültön, Omáron. Az illegális orvosi beavatkozásra egy imaházban kerül sor, András kénytelen végigvinni a kezelést, hogy Omár ne kerüljön a magyar hatóságok kezére. Az orvosi kezelés alatt a két férfi közti kapcsolat elmélyül, melynek hatására András élete is megváltozik.

photo_camera Fatér Ambrus: Légmell

További információk a fesztiválról a Daazo oldalán!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.