A végítéletre készülve adatokat is elásnának a Spitzbergákon

TUDOMÁNY
2017 március 30., 10:59
comments 129
A svalbardi magtár bejárata. Ha összejön, a Piql hasonló raktárban tárolhatja majd a világ adatkincsét is. Fotó: Jens Büttner
photo_camera A svalbardi magtár bejárata. Ha összejön, a Piql hasonló raktárban tárolhatja majd a világ adatkincsét is. Fotó: Jens Büttner

A világhálótól és a világtól is elzárva, a sarkkörön túli Spitzbergákon hozna létre a végítéletet is túlélni képes raktárat a világ adatainak tárolására a Piql nevű norvég techcég. A Spitzbergák tökéletesen alkalmas hely erre, nem véletlenül hozták létre itt a világ magtárát. Egyrészt azért, mert a Spitzbergák a nemzetközi szerződések alapján demilitarizált övezet, másrészt meg a sarkkörön túli fekvése miatt az itteni bezárt bányáknak rendkívül stabil a klímájuk.

Az Arctic World Archive névre keresztelt projektben a Piql specialitásának megfelelően hagyományos filmre mentené át a világ levéltáraiban, archívumaiban papíron vagy digitális formában őrzött anyagokat. A hagyományos film ugyanis megfelelő körülmények között, melyek itt adottak, akár ezer évig is eltartható. És mert ellenáll a gépi manipulációnak, biztonságosabban őrizhető a digitalizált adatoknál.

A mexikói és a brazil Nemzeti Archívum már kapcsolatba is lépett a Piqllel. Előbbi a gyakori földrengésektől, utóbbi inkább a hackertámadásoktól tart. (Via IFL Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.