Kínos csöndben hallgatták az Európai Néppárt politikusai, ahogy Orbán Viktor hangyákhoz hasonlítja a menekülteket

POLITIKA
2017 március 30., 18:12
comments 297

Mindössze néhány percig tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai felszólalása az Európai Néppárt (EPP) politikusainak máltai találkozóján, de annál nagyobb hatást váltott ki a jelenlévőkből. A Financial Times helyszíni beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár jegyzeteléssel foglalta el magát Orbán beszéde alatt, más küldöttek láthatóan feszengtek, míg a legtöbben kínos csöndbe burkolóztak. 

Orbán legfontosabb kijelentései:

  • A bevándorlásról kiderült, hogy az a terrorizmus trójai falova; még a mi nemzedékünk idején létrejöhet a domináns muszlim jelenlét Nyugat-Európában.
  • A bevándorlással olyan jövevények érkeztek, akik párhuzamos társadalmakban élnek, és jelentős antiszemita potenciállal bírnak.
  • Ha belerúgsz egy hangyabolyba, ne csodálkozz, ha elárasztanak a hangyák. 

Orbán beszédére közvetlenül egyetlen néppárti politikus sem reagált, de Merkel később elmondta: a menekültek nagy számban történő befogadása a nagy bevándorlási hullám idején, 2015-ben helyes döntés volt; az EU korábban félrenézett, így alakulhatott ki a humanitárius katasztrófa. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.