Kövér László szerint még le lehet nullázni azt, amit a kormány az elmúlt években összehozott

POLITIKA
2017 március 30., 06:01

Kövér László szerint, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség elveszítené a 2018-as parlamenti választásokat, mindazt, amit eddig felépített, „le fogják nullázni”. Szerinte a szavazóknak ezt mérlegelve kell dönteniük.

A házelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) nagyatádi kerekasztal-beszélgetésén arról beszélt, hogy nem négy évet buknánk el, vagy nyolcat, mert „legyen szó családtámogatásról, nemzetpolitikáról, vagy a magyar gazdasági szereplők támogatásáról, bármiről, azt visszacsinálnák”. 

Úgy látja, hogy az ellenfél mindent megtenne annak érdekébe, „hogy még egyszer egy olyan politikai garnitúra ne kerüljön hatalomra, mint mi vagyunk, akik vakmerőségből vagy belátva, hogy nincs más esélyünk, hajlandóak voltunk szembemenni a fő áramlatokkal”.

Kövér László a KÉSZ Aki a jövőben akar olvasni, annak a múltban kell lapozgatnia címû kerekasztal-beszélgetésén, a nagyatádi mûvelődési házban - Fotó: MTI/Varga György
photo_camera Kövér László a KÉSZ Aki a jövőben akar olvasni, annak a múltban kell lapozgatnia címû kerekasztal-beszélgetésén, a nagyatádi mûvelődési házban - Fotó: MTI/Varga György

A politikus arra biztatta közel száztagú hallgatóságot, írják össze a kormányzati politika elmúlt hét évének pozitív eredményeit, úgy vélte, a lista meglepően hosszú lesz.

Kövér László sikerként értékelte, hogy a 2010-ben hatalomra jutó Orbán-kormány 10 millió magyar állampolgár közreműködésével „kihúzta a gödörből” az akkor csőd szélén álló Magyarországot, amely így nem jutott Görögország sorsára.

Szerinte az elmúlt években „a pincétől a padlásig” átépítették az ország épületét. Kiemelte, Magyarországon a magyar emberek lettek az elsők, a kormány unortodox gazdaságpolitikával bevonta a közteherviselésbe az országból „extraprofitot kipumpáló” külföldi cégeket, sor került a választójogi reformra, az Országgyűlés pedig 2014-ig hétszáz jogszabályt alkotott módosított. 

A házelnök szólt arról, hogy 2014 és 2017 között az előző ciklus gyümölcseit aratták le: a pénzügyek stabilizálása, a devizahitelek problémájának megoldását követően megkezdődött a hivatásrendek, foglalkozási csoportok fizetésemelése, az életpályamodellek bevezetése. Persze azért még Kövér László szerint sem minden tökéletes, hozzátette, hogy akik ebből még kimaradtak, megbántva érezhetik magukat, tiltakoznak, "tőlük türelmet kérünk".

Botka=Rákosi

Az ellenzékről azt mondta, „nincs programja, hovatovább már értékrendje sem”, ez jól látszik a Jobbik és a baloldal esetében. Utóbbinak az egyik pártja szélsőséges liberális gazdasági szociálpolitikát vall, miközben az MSZP-ből vált ki, a másik hirtelen visszament a „Fizessenek a gazdagok!” rákosista jelszóig.

A házelnök attól fél, hogy az ellenzék politikai háborúvá alakítja a választási kampányt, „ahogy ezt 2002-ben is megtették”. Szerinte ezért fogják folyamatosan provokálni a Fideszt. 

Trump sem az igazi

Kitért rá, egy volt műveleti tiszttel az Indexen a napokban megjelent interjú azt jelzi számára, hiába változott meg az Egyesült Államok vezetése a legfelsőbb szinten, nem beszélve az Európai Unió különböző tényezőiről, nemhogy tovább fog folyni a Magyarországgal szembeni politikai támadások sorozata, hanem arra kell felkészülni, most lesz csak igazán nagy a támadás.

Nem lesz visszaút

Ha még négy évet sikeresen kormányozhatunk, nagyon sok minden visszafordíthatatlan lesz mindabból amit tettünk, nemcsak Magyarországon, hanem a példánkon keresztül akár egész Európában is" - villantotta meg a fényt az alagút végén a házelnök.

Kövér László a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtését műbalhénak nevezte, ami az „általuk nem várt, nem remélt és nem akart sikerrel zárult”. 

Szerinte nem az olimpiát akarták megakadályozni, hanem egy hosszan elnyúló politikai konfliktust akartak kelteni, amiben a kormány csak a rossz oldalra tudott volna állni.

A Kövér felhívta a figyelmet arra, hogy a most induló nemzeti konzultáció minden kérdésének az a tétje, meg tud-e maradni Magyarország magyar országnak, megmarad-e Európa az európai embereknek, vagy az első világháború után elindult folyamat odáig jut, hogy Európán kívüli hatalmak már nemcsak manipulálják az európai politikát, hanem „a vezérlőpultra is ráteszik a kezüket”.

Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző Kft. ügyvezetője megelőlegezte, hogy ha most vasárnap lennének a választások, azt minden bizonnyal a Fidesz-KDNP pártszövetség nyerné, a miniszterelnök-jelöltek közül pedig a megkérdezettek többsége Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.