Az amerikai külügyminisztérium kiállt a CEU mellett

2017 március 31., péntek 12:55
223

Az amerikai külügyminisztérium honlapján jelent meg Mark C. Toner külügyi szóvivő közleménye, ami szerint az Egyesült Államok aggodalommal figyeli azt a törvénytervezetet, ami Magyarországon működő külföldi egyetemek újraszabályozására vonatkozik, és amit ha elfogadnak, akkor negatívan befolyásolhatja a CEU működését, sőt, akár az egyetem bezárásához is vezethet. 

A CEU egy elsőrangú akadémiai intézmény, amit az Egyesült Államokban és Magyarországban akkrediáltak, a diákjai és alkalmazottjai száz országból érkeztek. Az egyetem akadémiai munkája révén erősíti Magyarország befolyását a régióban, és hozzájárul a független, kritikus gondolkodáshoz. 

A külügyi közlemény azt javasolja a magyar kormánynak, hogy kerüljenek el bármiféle törvényi lépést, ami a CEU működésének függetlenségét korlátozná.

Korábban már az amerikai nagykövetség is kiállt a törvénytervezettel szemben, amit közben a kormány gyorsított eljárásban vinne keresztül a parlamenten.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt