Az amerikai külügyminisztérium kiállt a CEU mellett

oktatás
2017 március 31., 12:55
comments 220

Az amerikai külügyminisztérium honlapján jelent meg Mark C. Toner külügyi szóvivő közleménye, ami szerint az Egyesült Államok aggodalommal figyeli azt a törvénytervezetet, ami Magyarországon működő külföldi egyetemek újraszabályozására vonatkozik, és amit ha elfogadnak, akkor negatívan befolyásolhatja a CEU működését, sőt, akár az egyetem bezárásához is vezethet. 

A CEU egy elsőrangú akadémiai intézmény, amit az Egyesült Államokban és Magyarországban akkrediáltak, a diákjai és alkalmazottjai száz országból érkeztek. Az egyetem akadémiai munkája révén erősíti Magyarország befolyását a régióban, és hozzájárul a független, kritikus gondolkodáshoz. 

A külügyi közlemény azt javasolja a magyar kormánynak, hogy kerüljenek el bármiféle törvényi lépést, ami a CEU működésének függetlenségét korlátozná.

Korábban már az amerikai nagykövetség is kiállt a törvénytervezettel szemben, amit közben a kormány gyorsított eljárásban vinne keresztül a parlamenten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.