Turbófokozatba kapcsol a kormány: már hétfőn a parlament elé kerül a CEU elleni törvény

politika
2017 március 31., 10:23
comments 477

A vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a törvényjavaslat, ami formálisan a külföldi egyetemek magyarországi működését kötné engedélyhez, valójában pedig a CEU ellehetetlenítéséről szól.

Eredetileg csak szerdán kezdődött volna Balog Zoltán törvényjavaslatának vitája, 

de Emmi-közeli forrásból úgy tudjuk, már hétfőn, kivételes eljárásban tárgyalni fogják.

A történet néhány nap alatt gyorsult fel látványosan: kedd este jelent meg a törvényjavaslat, ezzel egyidőben a kormánykommunikációt olajozottan közvetítő Origón arról közöltek cikket, hogy a CEU szerintük szabálytalanul működik.

Szerdán Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, nem a CEU-ról szól a törvénymódosítás, aztán mégis elismerte, hogy ők járnának rosszul vele. Lázár János politikai hisztériakeltést emlegetett. Pénteken Orbán Viktor azt mondta, "nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset", és csalást emlegetett.

A CEU visszautasítja a csalásvádat, Michael Ignatieff rektor szerint pedig "teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is". A törvényjavaslat ellen tiltakozott számos magyar kutató, az MTA elnöke, a budapesti amerikai nagykövetség, és sokan mások is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.