Turbófokozatba kapcsol a kormány: már hétfőn a parlament elé kerül a CEU elleni törvény

politika
2017 március 31., 10:23
comments 480

A vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a törvényjavaslat, ami formálisan a külföldi egyetemek magyarországi működését kötné engedélyhez, valójában pedig a CEU ellehetetlenítéséről szól.

Eredetileg csak szerdán kezdődött volna Balog Zoltán törvényjavaslatának vitája, 

de Emmi-közeli forrásból úgy tudjuk, már hétfőn, kivételes eljárásban tárgyalni fogják.

A történet néhány nap alatt gyorsult fel látványosan: kedd este jelent meg a törvényjavaslat, ezzel egyidőben a kormánykommunikációt olajozottan közvetítő Origón arról közöltek cikket, hogy a CEU szerintük szabálytalanul működik.

Szerdán Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, nem a CEU-ról szól a törvénymódosítás, aztán mégis elismerte, hogy ők járnának rosszul vele. Lázár János politikai hisztériakeltést emlegetett. Pénteken Orbán Viktor azt mondta, "nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset", és csalást emlegetett.

A CEU visszautasítja a csalásvádat, Michael Ignatieff rektor szerint pedig "teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is". A törvényjavaslat ellen tiltakozott számos magyar kutató, az MTA elnöke, a budapesti amerikai nagykövetség, és sokan mások is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt