Az FBI is megirigyelhetné, hogyan nyomozta ki egy újságíró, hogy melyik az FBI-vezér titkos Twitter-fiókja

TECH
2017 március 31., 11:16
comments 117

Az online újságírásban ritkán tetten érhető befektetett munkával eredt a Gizmodo újságírója, Ashley Feinberg annak nyomába, hogy mi James Comey FBI-elnök twitteres felhasználóneve. 

De tényleg, ahhoz képest, hogy egy viszonylag marginális kérdésről van szó, elképesztő látni azt a nyomozási folyamatot, amit Feinberg végig vitt, és amit gondosan dokumentált is. 

Az egész úgy indult, hogy Comey (aki a Clinton-emailek ügyében tett, egyesek szerint nem túl szerencsés időzítésű és nem túl megalapozott nyilatkozatai miatt lett nemzetközileg is ismert szereplő) egy NSA-s gálavacsorán elejtette, hogy van egy titkos Twitter és egy Instagram-profilja is. 

Ezután indult el Feinberg nyomozása,  amit mi most nem fogunk teljesen rekonstruálni, mert tényleg rengeteg elem és csavar van benne, hosszú anyagról van szó. Annyit elárulunk, hogy előkerül benne Comey fiának Instagramja, egy főiskolai kosárlabdacsapat oldala, Reinhold Niebuhr teológus, akiről Comey fiatalon a szakdolgozatát írta, és így tovább. Az út végén Feinberg pedig talált egy Twitter-fiókot, ami szerinte szinte biztosan Comeyé. 

projectexilefelhasználó még egyetlen posztot sem tett ki amúgy, de követ pár tucatnyi twitterezőt. És most egyetlen nap alatt lett több mint 8000 követője. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.