Bumm a hasba: a magyarság végre visszaszerezte az ősi magyar lángosburgert a New York-i szlovákoktól

gasztronómia
2017 március 31., 17:11
comments 167

Ha épp hírapály van a világ online szerkesztőségeiben, a fekete, fehér, sárga és barna szerkesztők egyformán megkínzott tekintettel néznek fel az égre minden kontinensen és mormolják el a Kattintás Miatyánkjának első sorait:

Pina, lajhár, kiscica / két értelmetlen alkotórészből összerakott öszvérétel / gyertek gyorsan!

Az ismert junk foodok egymással való keresztezése tényleg rendkívül népszerű dolog, mármint ha nem megenni kell ezeket, hanem cikkeket olvasgatni róluk a neten meg képeket nézegetni, aztán valami hányós vagy megdöbbent emojival megosztani. 

Magyar junk food azonban ritkán szerepel a ramenburgerek, szusidonutok, éclairfánkba töltött hot dogok, pizzaburgerek, cronutok és hasonló torzszülöttek bolygószintű elitligájában. (Leszámítva a vifonhotdogot!) Éppen ezért volt annyira fájdalmas élmény 2016-ban, hogy amikor végre egy echte magyar kaja, a lángos lett ilyen módon pár napra világhírű, akkor a dicsőséget nem egy leleményes magyar, hanem egy még leleményesebb szlovák pár aratta le. 

photo_camera Twist! Twist!  Twist! Ide nézz, itt a remek twist!

Maria és Otto Zizak brooklyni burgerezőjében találták ki ugyanis a lángosburgert, amiről filmet forgatott a Food Network és a Travel Channel is, hogy a fogás persze online váljon világhírűvé. 

Íme a Feltalálók a Korzo nevű helyükön:

photo_camera A feltaláló ség tiszta Pokorni Lia!

A lángosburger egyszerre izgatta fel a mindent burgeresítők, a mindent beburkolók és a mindent kisütők szubkultúráit, ezért is lehetett annyira sikeres addig a pár hétig, amíg az ilyen dolgok sikeresek szoktak lenni.

És most végre Budapesten is megjelent, a Mammutban található Kedvenc Bisztróban, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy hol vegyek ebédet a cucc megjelenésének másnapján.

A magyar lángosburger kívülről nézve egy kétökölnyi cipócska lángosanyagból sütve, amihez - mint hamar kiderül: teljesen felesleges - tejfölt és reszelt prolisajtot is adnak. A prolisajt azért meglepő, mert a lángosburger egyrészt aránylag drága étel - 1790 forint -  másrészt odabent csupa minőségi alapanyagokat használnak benne.

De ha az ember egyszer is beleharapott, eleve eszébe sem jutni rátenni semmiféle plusz feltétet. A lángosburger ugyanis egész embert - és nagybetűs EMBERT! - igénylő mondhatni holisztikus élelmiszer. Ha nem dobod be az utolsó hámsejtedet is a küzdelembe, alul fogsz maradni, mint Révész Máriusz a fideszes szumóbajnokságon. A friss élmény hatása alatt, három perccel egy fél lángosburger elfogyasztása után ezt a gyorsértékelést írtam a kollégáimnak:

Kicsit olyan, mintha egy pneumatikus ágyúval hasfalon át belelőtték volna a gyomromba, mégis jobb valamivel, mint vártam. Ebből arra következtetek, hogy annyira szar az átlagos burgerzsemle, hogy ahhoz képest egy enyhén zsíros spongya is szinte felüdülés.  

A Kedvenc-féle lángosburger meglepő módon korrekt, tényleg rendesen megcsinált kaja. Nem álltak le ott, hogy "haha, mekkora ötlet lángosba burkolni a burgert, kúrjunk gyorsan össze valamit." A lángostészta kifejezetten klassz és tökéletesen eltalálták a vastagságát: miközben a héja finoman ropog, belül puha, de nem marad nyers. A felhasznált francia marhahús kellemes, van íze és a burok miatt minden csepp szaftja bent marad, ami nagyot dob az élményen. Jó a bacon és a cheddar, a karamellizált hagyma meg egyenesen szuper benne. 

Csak éppen a világon semmi értelme nincs az egésznek. 

Egy közepesen nehéz ételt - a burger belseje - egy extra nehézzel párosítani nem vezethet máshoz, mint gyomorágyúzáshoz. Ez persze nem valami színvonaltalan, patkánybüfé nívójú gyomorágyúzás, hanem európai értelemben vett próbálkozás az agy vérellátásának totális megszüntetésére. Ezzel együtt tényleg elgondolkodtató, hogy miközben a tesztben társamul szegődő Mirivel (13,5) egy órán át csak pihegni tudtunk, a lángosburger jobban esett, mint a Budapesten kóstolt burgerek háromnegyede. Irtózatos dolgok folynak itt zsemlefronton! 

Ha még van étvágyad, itt a nemrég megcsinált pizzaburgertesztünk!

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.