Mészáros Lőrincet nem zavarták a jogszabályok, amikor meg akarta tiltani a felvételt a nyilvános ülésen

POLITIKA
2017 március 31., 16:11
comments 173

Mészáros Lőrinc nehezen viselte, hogy csütörtökön felvételt készítettünk a felcsúti önkormányzat rendkívüli testületi üléséről. 

link Forrás

Bár ez egy nyilvános esemény, mégis úgy gondolta, megteheti, hogy "nem járul hozzá" ahhoz, hogy felvétel készüljön, ebben pedig megerősítette őt a jelen lévő Sisa András jegyző is, aki szerinte "jogtudó ember", tehát "tudja mit beszél". 

A Hír tévé tudósítóját Simicska Lajoshoz irányította, és rendőrséget is akart hívni.

Bár elmondtuk neki a helyszínen, hogy ilyesmire nincs lehetősége egy nyilvános ülés esetében, a polgármestert ezt nem hatotta meg. Pedig tényleg nincs.

A TASZ ezt írta:

"Felcsút polgármestere és - jogvégzett - jegyzője szemmel láthatóan nincs tisztában a rájuk vonatkozó jogszabályokkal. A helyi önkormányzat nyilvános képviselőtestületi üléseiről mind a sajtó, mind az egyes választópolgárok jogosultak kép- és hangfelvételt készíteni. Ez a jog nem köthető az ülésen résztvevők engedélyéhez, de még csak előzetes bejelentési kötelezettséghez sem. Az ülésen résztvevők közszereplők, az üléshez köthető tevékenységük nyilvános politikai közszereplés, amely az érintettek hozzájárulása nélkül is rögzíthető és terjeszthető. Mészáros Lőrincnek így el kell viselnie, hogy hiába vásárolta fel a médiapiac jelentős részét, a tőle független sajtóban megjelenő tartalmakat nem cenzúrázhatja sem rendőrségi fenyegetéssel, sem más eszközökkel."

A hvg.hu pedig összegyűjtötte, milyen döntések születtek korábban a témában.

  • 2006-ban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila kimondta, még adatvédelmi biztosként, hogy egy önkormányzati ülésen – ha az nem zárt – mindent lehet rögzíteni.
  • 2012-ben Péterfalvi megismételte ugyanezt.
  • Ugyanerre jutott 2016-ban is, a 2013-as, új polgári törvénykönyvből a "képmáshoz és a hangfelvételhez való jogról szóló 48. § 2. pont" alapján:
  • „Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.