Oroszországban letiltják azokat az oldalakat, ahol tüntetéseket szerveznek

külföld
2017 március 31., 15:02
comments 81

Oroszországban blokkolták azokat az internetes oldalakat, amelyekről a hatóságok úgy gondolják, hogy segítenek a vasárnapi „illegális” kormányellenes tüntetések megszervezéseben. Egy héttel korábban az elmúlt évek legnagyobb korrupcióellenes tüntetéssorozatát tartották meg az orosz városokban, amelynek végén több száz embert letartóztattak, köztük az ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalníjt is.

Tüntetőt visznek el a rendőrök a moszkvai tüntetésen (AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV)
photo_camera Tüntetőt visznek el a rendőrök a moszkvai tüntetésen (AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV)

A vasárnapra tervezett tüntetés szervezői azt állítják, semmi közük Navalníjhoz, csak fiatalok és egyszerű egyetemisták Moszkvából. Péntek délután közel kétezer ember jelezte, hogy részt venne az egyetemisták tüntetésén, amit a hatóságok illegálisnak tartanak, mivel a szervezők nem kértek rá engedélyt.

Pénteken megjelent egy levél, amelyben az orosz főügyész arra kérte a médiahatóság vezetőjét, blokkoljon öt internetes oldalt, amelyek szerinte „tömeges rendzavarásra” és „szélsőséges viselkedésre” biztatták az embereket.

Péntek délutánra az ötből három oldalt már nem lehetett elérni.

A legfőbb ügyész irodája a TASZSZ hírügynökségen keresztül elismerte, hogy kérte az oldalak letiltását, mert „illegális tüntetéseket” támogattak. Csütörtökön Vlagyimir Putyin is elítélte a korrupcióellenes tüntetéseket. Az elnök szerint aki megsérti a törvényt, az meg kell büntetni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.