Tizenegy év börtönre ítéltek egy volt boszniai szerb vezetőt a srebrenicai mészárlásban vállalt szerepe miatt

külföld
2017 március 31., 11:27
comments 54

Tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt pénteken a boszniai háborús bűnöket vizsgáló bíróság egy korábbi boszniai szerb katonai vezetőt az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való részvételért. 

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Ostoja Stanisicet, a boszniai szerb hadsereg egyik zászlóaljának volt parancsnokát azért ítélték el, mert a Srebrenicához közeli, kelet-boszniai Petkovciban részt vett az odaterelt férfiak kivégzésében, majd katonáival együtt megásta azt a tömegsírt, amelybe több mint 800 holttestet temettek.

A négy éve tartó eljárás végén, több tucat tanú meghallgatása után a bíróság bűnösnek találta Ostoja Stanisicot, a másik vádlottat, Stanisic helyettesét, Marko Milosevicet azonban bizonyíték hiányában felmentette. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.