Totális sztrájkot hirdettek a BKV-s szakszervezetek

2017 március 31., péntek 8:26
212
Munkácsy Mihály: Sztrájk (1895)

Nem sikerült megállapodniuk a BKV-val a kollektív munkaügyi vitában a bérrendezésről a dolgozókat képviselő két legnagyobb szakszervezeti szövetségnek, így a BKV-dolgozók 80 százalékát képviselő VTDSZSZ és a BKSZSZ közösen hirdettek többnapos sztrájkot április második felére.

Amennyiben addig se teljesítik követeléseiket, április 18-án 0 órától három napra, április 24-én 0 órától pedig öt napra beszüntetik a munkát. Mivel a szakszervezetek a BKV állományának négyötödét képviselik, a sztrájk minden közlekedési ágazatot érint. Magyarán

se a busz, se a troli, se a villamos, se a metró nem fog járni.

A szakszervezetek 30 százalékos bérfejlesztést kértek a következő három évre, ennek évenkénti mértékéről külön tárgyalásokon egyeztetnének. Ezen felül 2017-re öt százalékos béremelési igényt támasztottak az alacsonyabb keresetűek bérének felzárkóztatására.

Törvényi rendelkezések szerint a sztrájk első napján 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második naptól viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt