Az ELTE rektora azt kéri a dékánoktól, hogy ne alkossanak véleményt CEU-ügyben a hétfői rektori találkozó előtt

oktatás
2017 április 01., 17:55
comments 320

A 24.hu közölte Mezey Barna levelét szombat este, amiben a rektor - egyetempolitikai okokra hivatkozva - azt kéri az egyes karokat vezető dékánoktól, hogy ne alkossanak önálló véleményt a CEU-ügyben egészen addig, amíg ő a kérdést hétfőn a rektori konferencia elnöksége elé nem terjeszti.

photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Ez ugye azért is véleményes kérés, mert a legfrissebb információk szerint hétfőn már napirendre is veszi a parlament a Lex CEU-ként elhíresült tervezetet; aznap megkezdődhet a parlamenti vita, és világosabbá válhat, hogy a kormány robog-e tovább a megkezdett úton. Ugyanakkor van olyan értelmezése is a levélnek, ami szerint a cél az, hogy egységes legyen a kiállás, ne legyenek egymással szembeállítva a karok. 

„Tisztelt Dékán Urak!

A Magyarországon képzést folytató külföldi egyetemek, közöttük Közép-Európai Egyetem helyzetével kapcsolatos felsőoktatáspolitikai polémia kapcsán az egyetem karairól, tanszékeiről és egyes oktatóktól érkezett jelzések nyilvánvalóvá tették a felfokozott érdeklődést. Szíves tájékoztatásul jelzem, hogy 2017. április 3-án az ELTE vezető egyetemi testületei elé terjesztem a kérdést. Ugyanaznap délután a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége is foglalkozik a helyzettel.

Úgy vélem, hogy egyetempolitikai szempontból feltétlenül szerencsésebb lenne, ha a Karok esetleges vélemény-nyilvánítása nem előzné meg az Egyetem vezető testületei állásfoglalásait és az egyetemvezetés ennek nyomán kialakított álláspontját. Hasonlóképpen gondolom ezt az MRK várható nyilatkozata kapcsán.

Együttműködésüket megköszönve, üdvözlettel: 

Mezey Barna
rektor”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.