Fergeteges móka, önfeledt kacagás: így viccelt a sajtó 100 évvel ezelőtt a bolondok napján

matörtént
2017 április 01., 05:42

Nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mióta számít április 1-je a bolondok napjának, de az tény, hogy évszázados hagyományai vannak ezeknek az apró tréfáknak, csínyeknek. Nem volt ez másképp a két világháború közötti Magyarországon sem, amikor a legolvasottabb képes hetilap, a Tolnai Világlapja - a korabeli Blikk -, azokban a számaiban, amelyek épp április 1-re estek, igyekezett elrejteni néhány viccesnek szánt, általában politikai jellegű képet. Különösen érdekesek lehetnek a szerkesztett fotók, hiszen a korabeli technikával nem volt olyan könnyű ilyeneket készíteni. Cikkünkben ezekből a képekből válogattunk, forrásunk pedig az Arcanum Digitális Tudománytára volt.

A szerkesztők az 1925-ös számban csupán egy igen egyszerű tréfával éltek: felcserélték a képaláírásokat. Azért biztos sokaknak csalt mosolyt az arcára, amikor a kecsesen táncoló nő képénél azt olvasták, hogy ő "Svájc legjobb fejőstehene".

1931-ben viszont már számos aktuálpolitikai utalás volt a vicces hírek között. A vonószenekarként ábrázolt miniszterek az "A kormány ingatag" című áriát játszották - Bethlen István pár hónappal később, augusztusban mondott le a miniszterelnökségről 10 év után, a gazdasági világválság hatására -, Gömbös Gyula a nagybőgő "fája" helyett "faján" játszik, míg Teleki Pál egy "Agrárkölcsön" nevű óriássáskát ajándékozott az állatkertnek.

Ugyanezen szám következő oldalán pedig a korszak két gazdaságpolitikusa, Hegedüs Lóránt korábbi és Ifj. Wekerle Sándor akkori pénzügyminiszter vív boxmérkőzést egymással. A két politikus akkoriban komoly vitát folytatott a válságkezelési módszerekről.

1936-ban a válság helyett azonban egy másik aktuális téma, az olimpia adta a keretet, a politikusok sportolókként ábrázolva szerepeltek, a képaláírásokból pedig egyértelmű, hogy ki-ki aktuális pozíciója miatt kapta olimpiai számát. Magyarázatra talán csak Bethlen és Eckhardt Tibor boxmeccse szorul, utóbbi, mint a legnagyobb ellenzéki párt, a Kisgazdák vezére folyamatosan támadta az exminiszterelnök Bethlent és a kormánypártot.

Ezek lettek volna a Horthy-korszak viccesnek szánt április 1-jei sajtótréfái, azt mindenki saját maga döntse el, hogy inkább sír vagy nevet az egykori szerkesztők humorán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.